top of page
  • Skribentens bildEva

ÄlgfärsbiffarSåhär tycker jag att älgfärsen tillagas allra bäst: All slags viltfärs är naturligt mager, och många väljer att blanda ut färsen med fet fläskfärs. Själv blandar jag helst i en skvätt grädde istället. Det kanske har att göra med att jag bara har viltfärs i frysen och gärna grädde i kylskåpet.

Nåväl – något fett behövs så att det inte blir för torrt. Har man renfärs tycker jag om att blanda i renfeta som jag sparat i frysen. Renens fett är både riktigt god och mycket nyttig!

Sen blandar jag i salt, svartpeppar, timjan och en klick fransk senap. Jag blandar ”på känn” men ungefär såhär ser mängderna ut:


500g älgfärs 0,75 dl vispgrädde 1 tsk salt 1 krm svartpeppar (helst nymald) 1 tsk fransk senap.


Om färsen har mycket viltsmak – om det är en äldre älg/ren eller närmare brunsten – kan man blanda i en klick honung för att mildra smaken. Honungen gör att färsen kan brännas vid lite i pannan så ha inte för hög värme.


Stek biffarna i en klick smör på medium värme.  Ungefär 2 min på varje sida. Efterstek sen i ugnen ca 15 min (beroende på tjocklek på biffarna) eller på svagare värme i pannan med lock på. Se upp att inte steka för länge så de blir torra.


Jag serverar gärna biffarna med en kall gräddfilsås, kokt färskpotatis och grönsallad om det är sommar. Höst o vinter serverar jag dem med ugnstekta grönsaker (potatis i klyftor, squash, lök, paprika, halva tomater mm) och en god svampsås.

Smaklig måltid!


maria_110910a

#Älg #älgfärs