• Eva

Årets största händelse!

Så var den på gång igen – årets största händelse ( i alla fall om man bor i Jokkmokk!) = Jokkmokks vintermarknad! Marknaden med stort M, störst och bäst i Sverige, ja hela världen, tycker vi i alla fall!


Jokkmokks marknad mitt i centrum


Jokkmokks centrum fylld med knallar och besökare. Bara en liten del av hela marknaden…

Det är så roligt att se allt som är på gång. Snön skottas, hyvlas, lastas och fraktas bort så att alla marknadsknallar – husvagnar – snöscener – snöskulpturer mm ska få plats. De enorma öltälten (jättestora tältkåtor) reses upp, den stora scenen vid historiska marknaden är färdig och lyser så fint med ljus i ”fönstren” på kvällarna. Barnens lekland börjar ta fart och det laddas upp med rotfrukter på mataffärerna inför den traditionella köttsoppan alla kokar hemma!


Per-Isak Juuso, en av många duktiga hantverkare


För hemma städar alla febrilt bort kartonger och annat löst bråte så att hitrest släkt och vänner ska få plats i alla tänkbara vrår. Extramadrasser är högprioriterat – liksom extra motorvärmare, varma extrakläder (till sörlänningar som inte äger riktiga vinterkläder…).


Själv har jag sjungit,bakat, torkat och lagt in, satt i burkar och påsar. Ska hålla ett antal smakföreställningar, smakföreläsningar och dessutom sjunga ute hela veckan. Det ska bli så roligt och jag är superladdad!


Eva-staty

Välkommen!!