top of page
  • Eva

Att plocka bär – i teorin…”Jag plockar bär – i teorin!” svarade en person i ett lokalt annonsblad på en miniundersökning. Jag hajade till: ”i teorin” – vad menades? Alltså inte i praktiken plockades det bär, men hen önskade och tyckte sig plocka, eller?


Jag tror många människor är på detta sätt. Man ser sig själv som en person som ofta är ute på mysiga skogspromenader, ligger i hängmattan och läser en bok, har picknickar i solnedgången, plockar bär och svamp och syltar och saftar. I teorin alltså! Hur är det i praktiken? De flesta kontrar med att man inte hinner.Vad gör man med sin tid då? Jobbar för mycket antagligen. Idag kräver de flesta företag att sina anställda ska vara mycket effektiva (för att spara in på personal) och många får jobba över eller är helt slut efter en arbetsdag. Man har höga krav på sig själv, eller så jobbar man alldeles för mycket för att tjäna så mycket som möjligt. Samtidigt verkar vi svenskar ha mycket pengar eftersom vi aldrig har rest så mycket, köpt så många husbilar, sommarstugor, kläder och teknikprylar som vi gör. Som man sen inte tar hand om eller hinner använda alls!Jag är inte perfekt och jag prioriterar verkligen fel ibland både när det gäller tid och inköp. Men samtidigt har jag det bra som egenföretagare. Jag kan i mångt och mycket styra min tid. Jag kan ofta vakna utan väckarklocka (lyx!!), vara ute och plocka och rensa under soliga dagar och hålla på med administration eller vara i köket under regniga dagar. Jag försöker välja soliga dagar för min fjällvistelse och jag kan skära etiketter framför teven sent på kvällen. Däremot arbetar jag i stort sett varje dag – vardag som helg. Sommaren är som mest intensiv för både guidningar, kurser och förstås hinna plocka och ta hand om alla växter och bär innan frosten kommer. Semester är det inte att tänka på mer än några enstaka dagar. Men det blir lite lugnare till vintern och är det inte så vi ska leva här i norr? Intensivt när vi har ljus och lite lugnare när det är mörkare?


Här kommer så brasklappen: Att plocka bär (och gärna svamp och örter) är det bästa vi kan göra! Vi kommer hem med de absolut bästa råvarorna som finns i världen: fulla av smak, fulla av näringsämnen, vitaminer och mineraler. Giftfria och goda (jämför med smaklösa, näringsfattiga och mer eller mindre giftiga produkter från affären) Alltmer ser vi rapporter om våra superbär. Som till exempel lingon som är bakteriedödande, bra mot infektioner i svalg och mage samt motverkar urinvägsinfektion. Innehåller ett naturligt konserveringsmedel och möglar inte. Dessutom minskar lingon fettupptaget i kroppen!


Man behöver inte göra allt så komplicerat. Även om man egentligen inte hinner så kan man stanna till på vägen. Ha en 20 minuters paus under bilresan och då passa på att plocka. Ha med sig en korg eller påse i fickan. Få med sig lite godsaker hem. Inte ”nu-ska-vi-plocka-minst-20-liter-pust”!


Att vara ute och plocka innebär att vi rör oss i naturen. Vi går på ojämna marker (balans), måste sträcka oss hit och dit för att nå (stretching), får gå långt och brant ibland för att komma till rätt plats (kondition). Ett helt pass på gym helt enkelt! Samtidigt får vi frisk luft, hör fågelsång, bäckars brus, vindens sus. Övar upp känseln genom att försiktigt lossa de mjuka hjortronen eller hallonen från sina fästen eller hårt repar häggbären från grenarna och blir alldeles kladdig. Ny forskning visar på att vara ute i naturen gör oss friskare, gladare och får oss att fuska mindre!


Jag plockar massor av örter och massor av bär. En del köper jag färdigrensade som lingon, blåbär och hjortron. För att andra plockar och jag inte hinner plocka så mycket som jag behöver till mitt företag. Jag koncentrerar mig på andra godsaker: på odon, häggbär, rönnbär, enbär – förutom alla örterna förstås.


Jag kommer hem med rispor, knottbett, grenar och intorkade mygg i håret. Men också med granbarr, småspindlar, hallonmaskar och spindelväv. Det hör till. Det är naturligt. För jag plockar i praktiken!


Rönnbär är goda till viltkött. Blanda med äpplen och lite konjak till en marmelad.

Plocka odon och torka. Blir goda och sega som russin. Och är inte giftiga – det är en myt!

Häggbär är ovanligt att använda. Blir en helt fantastisk god likör! Jag har också silat bären och gjort parfait på moset – överraskande gott!

Senaste inlägg

Visa alla