top of page
  • Skribentens bildEva

Bota din pollenallergi!

Se där – en riktig kvällstidningsrubrik! Men jag känner mig redo att dela med mig ett av de tips jag samlat på mig under min vilda-växt-informations-insamlings-era.


Björksav. Denna historiskt sett traditionella dunderdryck tycker jag nu åter ska införas i vårt medvetande. Läggas till i vår kostcirkel (i alla fall på våren!). För dricker man färsk björksav gör man kroppen glad och kan till och med bli kvitt sin pollenallergi.Jag gick en björksavskurs för ett par år sedan. I Umeå (var annars!) hölls den och det var mycket intressant på många sätt.  Lärde mig bl a att saven surnar lika fort som mjölk (och ska därför hanteras så rent och hygieniskt som möjligt), samt man inte skulle plugga igen hålen, för att rötan då blir större runt den del man borrat. Detta påstående tror jag det finns många synpunkter på och jag kommer inte att ge mig in i den debatten!


Nyttan av björksaven är fantastisk. Saven innehåller många spårämnen som är viktiga för kroppen. Våra ofta försurade kroppar blir mer basiska av att dricka sav. Björksaven renar våra tarmar och kan till och med bromsa tillväxten av cancer enligt en forskningsrapport från Lund >.

Men kanske det mest intressanta: att dricka björksav som en kur på våren kan bota pollenallergi! Det var ett par deltagare på kursen som hade egna erfarenheter av det och jag har sedan dess också hört om hur andra har blivit bättre och några helt botade.


Hur går då detta till? Drick 1-2 glas sav/dag helst innan pollensäsongen dragit igång på allvar. Drick i 2 veckors tid. Första året kan man få ont i magen vilket är en naturlig reaktion. Några märker endast av detta, medan andra känner av lindring nästan direkt. Följande år gör man samma sak och blir redan då bättre mot sina allergiska reaktioner. Bäst är det om man har möjlighet att frysa ner några flaskor sav så att man är beredd till nästa säsong.


savtappning

Tappa sav gör man innan löven spricker ut, men då knopparna har börjat svälla. I söder är säsongen 4-6 veckor, medan här i norr endast 2-4 veckor. Bäst kvalitet är det när det rinner som mest. Då har också saven som minst med smak. Det ska smaka ”som en frisk sommarbäck”! Sötare smak får man i slutet av savningen då mer björksocker (xylitol) finns i saven.

Prova! är min uppmaning till er som funderar. Det finns idag möjlighet till allergisprutor mot pollenallergi. Det har samma grundtanke om desensibilisering = att sakta vänja kroppen mot det man är allergisk mot. Via sprutor kan man kontrollera noggrant mängden. Men jag är övertygad om att den rena saven (dessutom inga konserveringsmedel etc) är minst lika bra, kanske ännu bättre! Så hem och prova!!


Några kom-ihåg:

* Tappa sav enbart på egna björkar. Fråga ALLTID om lov hos markägaren annars.

* Samma björk kan tappas på sav flera år, men borra ca 15 cm från det tidigare hålet för att undvika rötområdet.