Bryggtankar

Idag är det för varmt för att plocka så jag sitter på bryggan och tankar sol, värme och idéer. Runt omkring mig flyger trollsländor och hoppar småmörtar men myggen har fått värmeslag och håller sig borta. Ibland är det en konst att koppla av men absolut inte nu!

Många gånger de senaste månaderna har jag känt lycka över att vi har så mycket natur omkring oss och hur ofta jag är ute och inte möter en enda person eller endast någon enstaka - även kring Jokkmokk! Helt och hållet normalt, men i dessa coronatider är det höjden av lyx för de flesta.

Denna sommar har varit annorlunda för mig - precis som för de allra flesta. Särskilt turistföretagare har haft det tufft då i stort sett alla utländska turister avbokat och inga event för grupper har ägt rum. Jag har haft några enstaka guidningar för par och familjer samt några kurser. Istället har jag haft mer tid att fylla mina örtförråd, utveckla nya produkter och till och med unna mig några - mer eller mindre helt fria - semesterdagar! Inte dumt alls!!!

Blodroten (Potentilla erecta) på bilden ska bli till en ny tinktur i mitt husapotek: Jag har hunnit gå en kurs om vilda läkemedelsväxter och blodroten med sin höga halt av garvämnen är riktigt intressant.

Namnet Potentilla kommer av latinets potentia, kraft, och syftar på hur stort förtroende man hade för växtens läkande verkan. Det av apotekarna sedan medeltiden använda namnet rhizoma tormentillae innehåller det latinska ordet tormentum, smärta, och det förklaras av växtens adstringerande verkan som kan ha en lindrande effekt vid koliksmärtor. Under medeltiden betraktades den som ett medel med magisk kraft att bota de mest olikartade smärttillstånd. Senare användes blodrot mot tarmkatarr diarré, blödningar, inflammationer i munnen och brännskador. Det är den inuti röda jordstammen som har givit växten dess svenska namn, och det är den som i torkat skick används.

Andra möjligheter jag har haft är att filma en örtkurs till webben om ätliga och nyttiga växter i norr. Idén är att ha ca 10 avsnitt på 30-45 minuter med olika teman såsom Björk, Vårens primörer, Gran & tall, Fjällväxter till mat och kraft, Älgört & rallarros mm. Har en del inspelningar kvar att göra så den kommer lanseras tidigast sen höst eller till vintern. Istället för enkla webbinarer så blir det mycket proffsigare och tydligare med filmer på växterna, miljöerna och tillagningen. Jag är glad och tacksam över samarbetet med Hushållningssällskapet i Norrbotten!

Än är det gott om växter och bär att plocka! Nu samlar jag ljungblommor och gatkamomill och torkar till rogivande te, ormrotsgroddar till krisp och krydda, nässelfrön, kvannefrön och så alla bär; blåbär, odon, åkerbär och skogshallon. Snart är det dags för häggbär, rönnbär, lingon och enbär. Att torkas, frysas in, baka med, sylta och safta. Rikedomar som räcker hela året!


Att njuta av nu: Gino!

= klassisk efterrätt från restaurang PA & Co i Stockholm (Orginalrecept med jordgubbar, banan och kiwi)


  1. Tag två dl färska eller frysta blåbär samt ett par dl av de bär och frukter du har hemma. T ex svarta vinbär, nektarin och hallon.

  2. Hacka vit choklad (ca 100-200 gram)

  3. Lägg bär och fruktbitarna i ugnsform och strö över chokladen.

  4. Grädda i ugn på 200-225 grader i 10 minuter, med grilleffekt på så att chokladen blir knäckig och frukten varm och saftig.

  5. Servera direkt med en kula vaniljglass eller klick grädde.