top of page
  • Eva

Den stora Smakresan


Vad vore livet utan smaker! Och en stor lycka i livet är att upptäcka nya smaker, låta sig inspireras och ha roligt med smaker. Som en dröm var det därför för mig när jag fick jag vara med på ”Den stora Smakresan – 2016”, som Spendrups med ölet Mariestads bjöd in till. Ett fantastiskt och generöst event som var otroligt proffsigt genomfört!


Under två tidigare säsonger har bryggmästare Richard Bengtsson tillsammans med Årets kock bjudit in till en smakresa, först genomförd på Göta Kanal och i fjol med Ostindiefarare. Denna gång var det tåg som gällde! Och inte vilket tåg som helst och inte varsomhelst heller: längs med Inlandsbanan upp mot Storuman med ett 99-årig skönhet till ånglok och gedigna, vackra vagnar från förr.


Årets kock Jimmi Eriksson.


Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson och Årets kock 2015 Thomas Sjögren.

Vår duktiga och entusiastiska tågmästare Henrik Reuterdahl.

Hela resan handlar om att få inspiration till nya smaker både för bryggmästare och krögare. Jag var med under tre dygn och kockarna Jimmi Eriksson samt Thomas Sjögren lagade luncher och middagar i den gamla bistrovagnen (SJ:s allra första helt elektriska vagn från1940) som var otroliga. Fina råvaror från norr och tillagade med en finess och med smakkombinationer som verkligen kittlade gommen. Kul var också att man gjort tvärtom som man brukar. Istället för att välja dryck till maten var alla rätterna skapade för att passa till och lyfta de nya ölsorter som bryggmästaren tagit fram särskilt för resan. Spännande att se hur de olika kockarna tänkte!


Som van tågluffare i min ungdom samt med många nattågresor mellan Stockholm och Jokkmokk i bagaget kände jag mig hemma i sovvagnarna, men den första-klassiga sittvagnen, den vackra bistrovagnen från 40-talet, godsvagnen och det sotsvarta ångloket var nya bekantskaper som jag förälskade mig i. Så vackert och gediget man byggde förr!

Det var så härligt att i sakta mak åka genom inlandets skogar, sjöar och samhällen med stopp var tionde mil för påfyllning av vatten till ångloket. Att med den sköna rytmen av rälsskarvarna vaggas genom dag och natt och sen spritta till av ljudet av ångvisslan! Det är att resa njutningsfullt!


Och jag då – vad gjorde jag där? Jag fick faktiskt äran att bjuda in alla till min smakvärld! Så jag bjöd kockarna, bartendrarna och krögarna på det jag plockar och förädlar från skog, äng och fjäll. Tallbark och tallskott, älggräs, odon, björk, maskros, ormrot, fjällkvanne… En smak som passade in med tågresan var drinken med rallarrossaft! Alltid roligt att få dela med sig av de upptäckter jag själv tycker är så spännande. Jag tror också det blev en hel del nytt för de flesta av dem!


När vi stannade för olika stopp och aktiviteter kunde jag också hitta och plocka örter och bär att bjuda på direkt från marken där vi var. Sensommaren bjöd på en hel del och det är alltid roligt att gå på skattjakt och hitta godsaker där man går.


Jag har hört talas om en öl från förr som hade smaksatts med kvanne och kanske, kanske, inspirerade jag någon att våga prova. Man vet aldrig!


Hur som helst var detta en otroligt inspirerande och rolig resa som jag är så glad och tacksam för att få ha varit med på och sent kommer att glömma. Och efter att ha varit med på resans ölskola med bryggmästare Bengtsson och smakat på alla olika goda sorter kan jag också säga: – tänk bara så mycket jag lärt mig om öl!!!