Den stora Smakresan


Vad vore livet utan smaker! Och en stor lycka i livet är att upptäcka nya smaker, låta sig inspireras och ha roligt med smaker. Som en dröm var det därför för mig när jag fick jag vara med på ”Den stora Smakresan – 2016”, som Spendrups med ölet Mariestads bjöd in till. Ett fantastiskt och generöst event som var otroligt proffsigt genomfört!


Under två tidigare säsonger har bryggmästare Richard Bengtsson tillsammans med Årets kock bjudit in till en smakresa, först genomförd på Göta Kanal och i fjol med Ostindiefarare. Denna gång var det tåg som gällde! Och inte vilket tåg som helst och inte varsomhelst heller: längs med Inlandsbanan upp mot Storuman med ett 99-årig skönhet till ånglok och gedigna, vackra vagnar från förr.


Årets kock Jimmi Eriksson.


Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson och Årets kock 2015 Thomas Sjögren.

Vår duktiga och entusiastiska tågmästare Henrik Reuterdahl.

Hela resan handlar om att få inspiration till nya smaker både för bryggmästare och krögare. Jag var med under tre dygn och kockarna Jimmi Eriksson samt Thomas Sjögren lagade luncher och middagar i den gamla bistrovagnen (SJ:s allra första helt elektriska vagn från1940) som var otroliga. Fina råvaror från norr och tillagade med en finess och med smakkombinationer som verkligen kittlade gommen. Kul var också att man gjort tvärtom som man brukar. Istället för att välja dryck till maten var alla rätterna skapade för att passa till och lyfta de nya ölsorter som bryggmästaren tagit fram särskilt för resan. Spännande att se hur de olika kockarna tänkte!


Som van tågluffare i min ungdom samt med många nattågresor mellan Stockholm och Jokkmokk i bagaget kände jag mig hemma i sovvagnarna, men den första-klassiga sittvagnen, den vackra bistrovagnen från 40-talet, godsvagnen och det sotsvarta ångloket var nya bekantskaper som jag förälskade mig i. Så vackert och gediget man byggde förr!