top of page

Dra dit pepparn växer!

Började tänka på carbonara, den otroligt goda pastarätten. Älskar en krämig carbonara, men blir väldigt irriterad - ja, så där språkpolisirriterad - över att det inte på många lunchrestauranger (och ibland i recept) inte serveras med massor av svartpeppar. Det är ju det som är själva grejen med den rätten! I Italien heter rätten "Spaghetti alla carbonara", alltså kolhandlarens hustrus spagetti. Och hos kolhandlaren blir all mat svartprickig av kolet som följer med hem från jobbet. Ett riktig humoristiskt namn, men som verkligen beskriver rättens utseende. Den ska vara helt svartprickig av massor av nymald svartpeppar. Mmmm, snålvattnet rinner - så gott!


Har alltid gillat nymald peppar på maten. Så till den grad att när min son var 5-6 år gammal frågade efter pepparkvarnen när han var hemma hos kompisar och åt spagetti med köttfärssås. Ketchup fanns (förstås) framme på bordet, men var fanns pepparn undrade min son förvånat? Kompisarna och deras föräldrar var lika förvånade - vadå pepparkvarn?


Hur får man tag på pepparsmaken från örter i våra marker?

Jag får frågan ibland, vad kan man plocka som är likt peppar? Jag älskar ju att ta vara på vilda växter och bär just för att få fram aromer, smaker, kryddor. I kryddvärlden finns mängder av olika pepparsorter som alla har sina aromer, tänk bara på hur olika krydd- grön- och rosépeppar (rosépeppar är faktiskt ett bär) är, mot "vanlig" vit- och svartpeppar. Sen finns sichuanpeppar, tellicherry peppar, timutpeppar...


Jag har kommit fram till att det som är mest pepprigt av det jag plockar är björkknoppar! De är lätt bittra, men väldigt peppriga i smaken. Jag plockar då knopparna precis börjar spricka upp och innan de blir till små musöron. Jag plockar från björksly som jag vet ska röjas bort senare under sommaren, då får alla andra björkar växa i fred - det gäller att tänka hållbart! Plockandet tar tid eftersom de är så små, men samtidigt är de en av de absolut första bladen jag börjar med för säsongen så är jag superpeppad att plocka - superpepprad! 😂
Knopparna mixar jag med ett grovt havssalt för att få fram ett pepprigt, kryddsalt med lätt björkton. Supergod att strö på sallader, fisk, varma grönsaker, halverade tomater och pasta förstås... Mmmm, snålvattnet rinner igen!


Gör ditt eget björkknopps-salt - recept:

Tag 2/3 precis utslagna knoppar samt 1/3 grovt havssalt. Tillsätt en liten skvätt vatten så att det går att mixa ihop till en tjock gröt. Vattnet använder man så att smakerna från knopparna tränger lättare in i saltet. Det gör inget om inte gröten blir helt slät. Denna knopp-salt-gröt brer du ut tunt på ett bakplåtspapper (gärna non-stick) och torkar i ugn på 40 grader. Då torkar det inom några timmar. Därefter mixar eller mortlar du saltet så att det blir helt finfördelat och förvarar i tät burk.


Tips: knopparna kan du frysa in om du inte hinner göra örtsalt på dem direkt. Men se då till att mixa dem inom 20 min efter det du tagit fram dem ur frysen, annars blir de "soggiga" och tappar smak när de tinar.