top of page
  • Skribentens bildEva

Ett nytt år, en ny början…

Jag välkomnar dig varmt till min nya hemsida! Jag går just nu – här i Jokkmokk mitt på Polcirkeln – i väntans tider med stor och tung mage (bildligt sett!) för att i mitten av januari nedkomma med mitt nya företag ”Essense of Lapland”. Det känns mycket spännande och jag brinner verkligen för att förmedla min känsla och av Lappland till dig, genom berättelser, bilder, filmer och smakliga recept.


Renskiljning där renarna förts ner från fjällen och ska nu delas upp i mindre grupper och föras till bra vinterbetesland.


December är en månad fylld av kontraster. Å ena sidan har vi den mörkaste tiden på året och man är trött och vill göra kväll redan vid fyrasnåret på eftermiddagen. Å andra sidan är hus och gator fyllda med tjocka täcken av vit snö, glittrande ljus i alla former och dagarna är fulla med massor av arrangemang inför julen. Så det gäller att njuta så mycket som möjligt och stressa så lite som möjligt. Ingen lätt ekvation.


Julmarknad på torget i Jokkmokk


Jag har i alla fall glatt deltagit på traditionsenlig skyltsöndag med julmarknad, sjungit med i körens många julkonserter, varit på renskiljning, hamnat för första gången på en julvandring för små och barnsliga vuxna och njutit av alla superkalla dagar (vilken ovanligt kall november och december, mellan -25-30 nästan hela tiden!) då himlen färgas rosa-blå och allt glittrar frostigt medan näshåren fryser till is när man andas…

Chokladrom-tryffel med torkade odon


Månadens recept blir på goda chokladtryfflar att göra till julgodis – med lite annorlunda touch! Jag har en favorit till torkade bär och det är odon! De som ser ut som blåbär, men har en mer fadd smak. Torkar man dem, däremot, så blir de som russin! Lite mjuksega och mycket smakrika!

ca 20st

  1. 200 g mörk choklad

  2. 0,75 dl vispgrädde

  3. 1 tsk honung

  4. 1msk rom

Hacka chokladen. Koka upp grädden och honungen. Ta kastrullen från plattan. Tillsätt chokladen och rör till en slät massa. Tillsätt rom och grovhackade torkade odon (eller andra bär). Låt stelna i kyl.

Rulla små kulor av tryffeln och doppa i kakao eller smält choklad. Ställ kallt. De ska ätas rumstempererade gärna med gott kaffe sådär på kvällskvisten…