top of page
  • Skribentens bildEva

Förberedelser inför vintermarknaden

På gatan där jag bor är detta en vanlig syn innan Jokkmokks vintermarknad: nu vallas och tämjs de renar som ska vara med och ”jobba”!För det enda man har i huvudet just nu är marknaden… Hur ska man få plats med alla gäster i huset? Hur ska man hinna förbereda allt? När ska man ha tid att själv titta i marknadsbladet och pricka för allt man vill göra??


Själv har jag övat och lärt mig fler folkdanser inför fredagens och lördagens dans på Hembygdsgården och känner mig redo för polska, hambo och schottis. Det är en upplevelse att trängas på logen och känna golvtiljorna svaja. Håller de i år igen?


Har också prövat akustiken i Prästens kök. Här ska det under Historiska marknaden vara matservering i riktig medeltidsstuk. På middagarna är jag med och underhåller. Har en hel lista med berättelser och sånger som jag vill delge medan brasan sprakar i den öppna spisen och långborden står dukade.I köket bakas det, görs safter av skogens bär, prövas olika kryddsättningar på färskosten, testas nya recept. På Ájtte under marknadstorsdagen och fredagen ska jag hålla i föreställningar där jag leder in gästerna i de olika årstiderna genom mina bilder, berättelser, sånger och inte minst mina smakbitar. Det är roligt att tänka på hur man med hjälp av så många sinnen som möjligt kan förmedla känslor.


Alla årstider innehåller ju så olika färger, dofter och egenheter. Men vintermarknaden… är något för sig! En virvelvind av aktiviteter, fantastiska möten, spännande föreläsningar, musik i alla former, hantverk i yppersta kvalitet. Jokkmokk som normalt har 2500 innevånare har plötsligt 40 000!

Årets fest väntar – du hänger väl med?