Fantastiska furan

Fura. Är ett fornnordiskt ord som betyder det som reser sig, precis som det indoeuropeiska ordet ”tolna” som nu blivit vårt ord tall. Reslig. Beskyddande. Vacker. Och faktiskt ätbar…


Visste du att om du dricker ett te av vintertallbarr gjord på 2 nävar tallbarr och en halv liter vatten får du i dig lika mycket kolhydrater som en sockerbit. Sådant får man lära sig på överlevnadskurser.
Sen har vi floem-skiktet, dvs tallens innerbark där sockret och andra organiska näringsämnen transporteras, är en del av tallen som har använts i tusentals år. Runt hela arktisområdet har innebarken från olika träd använts som ett vanligt inslag i kosten. I den samiska kulturen finns upptäckningar att familjer ätit 20-30 kg tallbark/år. Oftast i samband med fisk och fisksoppor för konsistensen och smakens skull.


Spår av barktäkt, dvs där man skördat tallbark. Från Stora Sjöfallets nationalpark.

Under 1700-1800-talen blev tallbark vanligt i maten runtom i Sverige och Linné upptecknade minst 15 olika brödrecept. Bröd utan bark ansågs smaka förfärligt! Seden att baka bröd av barken har tillkommit av jordbrukare som gärna drygade ut sin säd. Medan urfolken har brutit den rostade eller i kokgrop tillagade barken som cornflakesbitar i soppor eller grytor.


Jag njuter verkligen av tallbarksbröd! Men jag bakar inte själv. Viddernas hus i Jokkmokk brukar sälja, även Skogs-Hilda samt Svenskt Mathantverk säljer varianter av barkbröd.Sen har vi tallskotten. En vårfavorit som jag lärde känna som vuxen! I de fingerliknande skotten döljs en vårlig delikatess. Smakar som en varm tallskog doftar… Jag gör ett flingsalt av det som är en av mina favoritkryddor – tallskottssaltet. Till dippar, dressingar, att strö på en carpaccio, smaksätta varma lättkokta grönsaker eller förstärka viltsmaken till älg eller ren. Var kreativ!Tallskog. Vintertallskog. Lavskrikans marker. Låt den bleka solen som knappt når över horisonten lysa på dina snötäckta grenar. Och låt oss väl smakas.

Essense of Lapland

 

Här finns jag Eva Gunnare, kulturguide och matkreatör, som anordnar smakföreställningar, guidade smakturer, örtkurser och evenemang med vilda gröna smaker och livet i Lappland i fokus.

Med Jokkmokk som bas, men med uppdrag i hela Lappland, Norrbotten och i övriga Sverige, sprider jag glädje, kunskap och inspiration om det härliga livet här i norr.

Kontakta mig

 

Eva Gunnare, Essense of Lapland

Adress:

 

Sirkasgatan 4

962 31  JOKKMOKK
Sweden

Telefon:

+46 (0)72-234 89 88

E-post:

eva@eolapland.se