top of page
  • Skribentens bildEva

Fjällets skafferi

Vad tänker du på när jag säger ”Fjällets skafferi”? Hoppas det inte är den påse torrmat som väntar dig i ryggsäcken efter en dags vandring. Utan att du istället tänker på de hjortron som dignar på fjällsluttningarna i augusti, de saftiga svarta kråkbären, rödingen i fjällsjöarna, den kraftiga smaken av fjällkvanne eller kanske det smakrikaste och möraste renkött du någonsin ätit när du njuter av en lättstekt bit suovas – kallrökt renkött.


Detta var min utgångspunkt när jag fick frågan om att leda en matkurs vid Saltoluokta fjällstation i mars. Att använda sig av de fantastiska råvaror som finns i området, lära sig mer om dem, förädla på olika sätt och njuta av de fina smakerna.
Min passion och främsta kunskap ligger i bären och örterna, så det var roligt att i programmet lägga in möten med lokala aktörer som verkligen kan det här med fisk och renkött, rökning och torkning. Vi gjorde utflykt till Björkudden en mil nedströms hos familjen Öberg som lever på fiske och turism. Bill Öberg visade oss runt på anläggningen, på rökarna, fiskeriet och berättade om livet i väglöst land vid foten av Ultevis. Innan avfärd på skidor och skoter avnjöt vi en god lunch på stekt, lättrökt röding som smälte i munnen.


Dagen efter styrde vi kosan till Stora sjöfallet och det nybyggda naturum för världsarvet Laponia som ligger vackert på udden vid Stuor Muorkke. En utter lekte utanför på isen och efter att ha kikat runt på utställningarna så lagade jag mat i torvkåtan med tema ren tillsammans med Nikka Suorra.

Buljong, blodpannkakor med rårörda lingon, gurpi, suovas och torrkött. En härlig stund som avslutades med kokkaffe utomhus i vårvintersolen.Några middagar lagade vi tillsammans; bakade mjukkakor, kokade renköttsoppa, gjorde björkdricka och färskost som vi kryddade med allehanda vilda örter, gravade öring, bakade odonkakor, klappgröt mm.


Ja, fjällens skafferi kan man uppleva på massor av olika sätt! På detta sätt = i fantastisk fjällmiljö tillsammans med entusiastiska deltagare under några vackra vårvinterdagar kändes det som om det verkligen inte kan bli bättre. Ett sådant härligt jobb jag har!


Denna kurs kommer att erbjudas kommande år, så om ni är sugna på en fjällvistelse med skidåkning, bastubad och dessutom matlagning och nya matupplevelser så är ni välkomna till Saltoluokta nästa vår.


Kanske vi ses?