top of page
  • Skribentens bildEva

Goda julmatsfavoriter att värma sig med!

Det är något magiskt med midvintern här i Lappland. Det känns som om man bor i en kuliss med de snötäckta träden i stilistiska siluetter mot den blå-gul-rosa lysande himlen. Det känns helt overkligt vackert!Denna julhelg går till historien som den kallaste på länge. -35 grader i över en vecka och det känns helt OK att vara inne i köket och pyssla på. Efter att ha firat jul hos mina föräldrar i Stockholm i alla år njuter jag nu sedan några år tillbaka att vara hemma och ha egna traditioner.

Några matfavoriter jag gör är:

– saftig fruktkaka som ska avnjutas i tunna, tunna skivor och inte ätas förrän efter 4 dagars mognad.

– knäckiga pepparkakor (Anna Mannheimers recept) är en ny favorit! Lätta att göra och helt gudomligt goda.

– älgfärsköttbullar. Enklast möjliga med bara älgfärs, grädde, salt, peppar och timjan i smeten. Numera spritsar jag ut smeten som en lång korv på en bricka. Sen är det enkelt att rulla dem till små bullar. Tips nr två: grädda i 180 graders ugn på plåt. De blir klara efter ca 10 min. Frys in och när de sen används steker man upp dem i smör i panna.

– gravad röding. Har man nu Sveriges godaste fisk i sin frys är det en fröjd att ta fram den till högtider. Lite bökigt att filéa, men övning ger färdighet! Från att ha ätit torskblock under hela min uppväxt är jag lite stolt över att känna att jag numera är rätt duktig på att hantera hela fiskar. Röding, öring och sik har ju också den goda egenskapen att inte ha fjäll på sig!– Gravlaxsås. I år fick jag tummen upp och 10 poäng av mina grabbar för min snabbt ihoprörda sås till lax och röding. Jag ersatte helt enkelt oljan (eftersom jag bara hade olivolja hemma…) med crème fraiche. Svensk senap + socker + vinäger + lite salt + dill rörs ihop så att sockerkristallerna smälter något. Sen i med crème fraichen.

– Pappas senap. Detta är ett måste på familjens julbord. Från min fars släkt i Borås och jag har aldrig stött på liknande någon annanstans. Den viktigaste ingrediensen är hårt vispad grädde! Receptet är hemligt…..


Förkylningen kom som ett brev på posten lagom till jul och jag snörvlar och hostar fortfarande. Men njuter av att göra brasa i kaminen, tända en massa ljus, äta rester från julbordet, titta på amaryllisen och skåda ut över de majestätiska snötäckta tallarna och den mörkblå himlen i fullmånens sken.

Snart blir det nyårsfest!

#älgfärs #julfavoriter #röding