Hjortron-frossa!

Att skriva ordet frossa i rubriken känns helt fel en het sommar som denna där luftiga kjolar, klänningar, bikinis och shorts som aldrig används annat än till långväga utlandsresor plötsligt är den enda tänkbara garderoben.


Men nu handlar det om en annan frossa – att äntligen få frossa i sommarens mognad: de ljuvliga bären! Nu dignar blåbärsrisen av mängder av saftiga, söta bär som lämnar avslöjande fläckar här och där. Nu letar man febrilt efter hjortronmyren som med sin gulprickiga vy får en att bli febrig av jaktlycka. Snart kommer andra bär: odon, lingon och rönnbär.


Här handlar de vilda smakerna inte om beska, bittra, grönskande smaker utan fylliga, söta smaker med en aning syra.


hjortron2

Hjortron-frossa är också namnet på ett roligt arrangemang i Vuollerim där det – förutom en mängd hjortronaktiviteter – koras årets hjortronrecept! Läs mer >

 

Några Tips på bär-gott:


Förstås: allra godast helt naturella. Gärna lite solvarma direkt från plockplatsen. När man måste dra ut ett grässtrå eller litet löv som råkat komma med in i munnen.


Blåbärspannkaka – en klassiker! Gör en ugnspannkaka i långpanna (ex: 3 dl vetemjöl + 6 dl mjölk + 3 ägg samt en klick smält smör) och häll i massor av blåbär innan du gräddar den. Äts gärna med fläsk, eller bara som den är.


Sylt. Rårörd är godast, men bör då ätas upp inom kort. Rör med gaffel så att du mosar bären lite lagom. Sötar gör jag helst med ekologiskt socker. Eller honung, men ger då en annan smak. Råsocker smälter inte så bra och jag vill att sockret ska lösa upp sig så att det inte smakar knastrigt. Andra sötmedel som t ex stevia tycker jag ger en konstig bismak, men är förstås bra om man vill undvika socker. Agavesirap är ett bra alternativ. Man behöver dock oftast inte använda så mycket socker som man kanske tror för att höja bärens egna sötma.


Torka. Nordbär som man idag köper torkade är ofta sockertorkade för att få en russinliknande smak och textur. T ex lingon och blåbär. Om du provar att torka odon däremot får du underbart sega och smakrika – helt naturella – skogsrussin att använda i müslin eller på utflykten! De tar lång tid att torka dock. Man kan torka i ugn, max 40 grader och gärna luckan på lite glänt. Då kan det ta flera dygn. Jag brukar istället lägga bären på ett myggfönster eller tork-olla och placera den högt upp någonstans i huset. Högt upp eftersom värmen stiger och dessutom är de inte i vägen då. Låt dem ligga några veckor.


odon-avlanga

Om du har hört att odon är giftiga är det helt fel! Ett rykte som inte stämmer med andra ord. Forskningen idag visar inte på att det finns något farligt i bären, utan tvärtom har de en stor mängd antioxidanter och andra nyttigheter likt både blåbär och kråkbär!


Jag brukar även göra torkade bär-band. Kan kallas för fruktläder också. Då värmer jag bären, sötar efter behag, mixar eller mosar dem så det blir en slags lös puré som jag brer ut på bakplåtspapper (teflon eller liknande är bäst) på ugnsplåtar så att tjockleken är 1-2 mm tjock. Därefter torkar jag i ugn under 40 grader över natten med luckan på glänt. Kan behöva flera nätter/dygn på sig att torka. Sen skär eller klippar jag dem i band och kan förvara i burkar under lång tid. Dessa bär-godisar smakar ljuvligt!!!! Fulla av koncenterad bärsmak. Hjortronen, som jag silar av kärnorna från, är allra godast!


Essense of Lapland Eva Gunnare

Man kan även söta med banan (fungerar på jordgubbar, även ok med blåbär) eller uppblötta torkade ekologiska och osötade aprikoser (som ger mindre smak men bra sötma).


Ett sista tips: ni har väl provat att snusa blåbär? Lägg ett stort blåbär under överläppen och känn hur det stärker dig!