top of page
  • Skribentens bildEva

Marsapril

Vårvintern… En tysk väninna till mig som flyttat till Jokkmokk trodde att mars-april var ett ord: ”marsapril”. Ja – här i norr är dessa månader oftast ihopslagna när man pratar om den underbara vårvintern.


– Kom hit i marsapril – dåååå skiner solen, snön gnistrar vit. Då är bästa tiden att åka upp till fjälls, ligga på ett renskinn och njuta, köra skoter, pimpla abborre eller röding, glida fram på skidor, grilla korv över öppen eld.



I marsapril kommer grillarna fram ur förråden. Hinner man inte fara till skogs eller fjälls och göra upp eld duger det alldeles utmärkt att grilla på tomten. Bara skotta upp lite extra plats, sätta sig på sparken och njuta av vårvinterns mestaste doft: röken!



Den bleka vinterhyn ersätts av en ilsken röd färg i ansiktet. Kanske även lite på händer eller handlederna. Övriga kroppspartier fortsätter vara blåbleka ett bra tag till.



I marsapril röks det torrkött och hängs ut på tork i vårvindarna till sommarens och höstens färder. I ett par månader hänger köttet i den friska luften och mognar sakta tills de är fyllda med smak och näring. En REN delikatess!!!