top of page

Maskrossirap, björklöv på tork, nässelsoppa…

Oj, nu går det fort! Knappt har snön smält förrän allt exploderar i grönska. Det har ändå varit en rätt kall maj och jag har haft fullt upp med att leda kursen ”Matupplevelser” för kockar och restaurangägare runtom i Norrbotten. Samt ta emot en busslast härliga pensionärer från Luleå, samt ha en cateringlunch på Skönhetsfabriken…


hafte kurs

Varje ledig stund däremellan försöker jag hinna med att plocka och ta vara på de första späda skotten.  Har plockat kassar med späda brännässlor till soppa och örtröra. Korgar med björklöv stora som ”musöron” som nu ligger och torkar på ollor till framtida teer och drycker.


Vissa örter kan man bara njuta av som de är, utan att torka eller frysa in. Som t ex de allra första rönnbladen som smakar marsipan… Mums! Nyp av ett skott och tugga. God bittermandelsmak. Men smaken försvinner när man torkar den. Och skotten ska ju få fortsätta växa och bli till ett hav av blad och blommor!


ronnblad

Har nyss producerat maskros-sirap, så god till glass, plättar eller i te.  Här kommer ett recept:


Recept på maskros-sirap

Plocka en halv papperskasse full med maskrosblommor. Sen sätter du dig i solen eller framför tv:n (har provat bägge!) och nyper av kronbladen och kastar bort det gröna fästet. Har läst att man inte behöver vara så noga med att blocka av det gröna när man gör sirap till skillnad från när man gör dricka eller vin. Men jag tycker det är rätt avkopplande!


Lägg kronbladen i en stor kastrull och fyll på med vatten så att det täcker och lite till. Låt koka 10 min och låt sedan stå och dra över natten. Dagen därpå silas kronbladen av. Dessa kan användas i brödbak. Mät vätskan och tillsätt lika mycket socker som sakta får koka upp. Sockerlagen kokas sedan ihop till sirapskonsistens på låg värme – det brukar ta minst ett par timmar. Jag brukar även tillsätta någon matsked citronsyra. Man kan också ha i en skivad citron annars när man kokar blommorna. Det är en smaksak om man vill ha sin sirap lite mer syrlig. Fyll sedan sirapen i väl rengjorda, varma burkar och sätt locken på direkt.


Smaken? En helt egen blommig nöt- och vaniljton. Och den gyllene färgen är helt fantastisk!