top of page

Mitt i myllan!

Har du semester? frågar bekanta jag stöter på. Både ja och nej – kanske mest nej!


Sommarmånaderna är fyllda av en del örtguidningar, några smakföreställningar, någon kurs och en massa plockande, tillvaratagande och tillredning av vilda örter och bär. Varje dag innebär jobb, men också tillfällen att sitta en stund i solen eller gå en härlig promenad med en vän.


Till vackra Salto hann jag fara några dagar.


Varje ört har en rätt kort period då den bör plockas och det gäller att hänga med! Det blir lätt stressigt när man vet att man borde vara ute, men man måste sitta inne med pappersgöra och annat nödvändigt.


Min prov-vecka på Vuollerim 6000 då jag var ensam ansvarig för anläggningen var rätt tuff men utan tvivel rolig! Jag erbjöd både fika, örtguidningar samt försökte guida runt i museet så gott jag kunde. Hela veckan badade i sol och värme och det var en gnutta trist att behöva vara inomhus i utställningslokalen mesta tiden av dagen. Kvällarna var som gjorda för grillning eller picknick vid sjön hemma, men jag drog ner gardinerna och la mig på sängen rätt urlakad av jobbet och värmen. 7 dagar på raken var lite för mycket. Men en vackrare byggnad och spännande plats är svår att hitta i vår kommun!


Denna vecka har jag plockat och fyllt upp lagret av kvanne, skvattram, åkermynta, rölleka. Jag har kanderat kvanne, gjort hjortronremmar, gjort en sats tallskotts-salt extra, beställt och designat nya etiketter, en sats älggräs-saft står i kylen, älgkött ska gravas till Jopikgårdens middag nästa vecka. Gjort en offert till en tysk grupp som ska ha en matlagningskurs under nyår i Malå (!), Dags också att plocka blåbär och odon.
Så nog har jag att göra! Tur att dagarna är ljusa än ett tag. Tur också att det någon regnig dag emellanåt så att man får gjort lite inomhusjobb. Men mest tur är att jag får styra dagarna nästan som jag vill – det är lyxen med att ha sitt eget företag!


Skön, grön sommar på er alla 🙂

#örter #örtguidning #Vuollerim