top of page
  • Skribentens bildEva

Nedräkning pågår

Bara några dagar kvar tills det brakar loss. Då lugnet i lilla Jokkmokk byts ut mot en sprittande, myllrande, skrattande, dansande, sjungande, jojkande, klirrande internationell storstad. Från 2,500 människor till 40,000!


Jokkmokks marknad mitt i centrum


Jag kommer – som de allra flesta – ha huset fullt i gäster samtidigt som jag har en massa jobb både för mitt företag och ideellt. Och det är helt fantastiskt kul!


Just nu går alla plogbilar, traktorer och lastbilar varma för att tömma parken, parkeringsplatser och gator på snö. Hemma hos folk snickras det, målas skyltar, bakas enormt massa kakor, slöjdas det. Frisörerna har fullbokat – alla vill ju vara snygga till marknan’! Och det städas i alla extrarum och tas fram madrasser ur förråden.

Jag ska träffa journalister, bussgrupper, turister från när- och fjärran och många bekanta när jag ska hålla smakföreställningar och viskurs under den underbara veckan som börjar med Historiska marknaden och avslutas med den ”riktiga” marknaden.Förråden av örtprodukter är fyllda. Frysarna fyllda av allehanda slags kakor. Rödingarna håller som bäst på att rökas i kåtan på tomten.

Snart börjar det…

#vintermarknad