top of page
  • Skribentens bildEva

Nu röks det vilt!

Slutet av mars. Tid för vårens ankomst, ljuset är här! Varje vecka får vi en halvtimme mer ljus – tacka för att det märks! Speciellt efter vårdagjämningen går det fort. Tid också för de första sångsvanarna. Så vackra och jag blir alldeles lyrisk av deras högljudda trumpetande. Vårens ljud…


svanar

Nu är det också hög tid att producera torrkött till sommarens fjällfärder. Rökt renkött får hänga på tork i solen några veckor. Än är det kallt men solens strålar och den friska torra luften är perfekt för det rökta köttet att sakta mogna och torka långsamt. Till torrkött används gärna bitar från bog och sidor.


torrkott

Renstekar röks helst till suovas, kallrökt renkött. En riktig delikatess! Köttet saltas och kallröks något dygn. Det är ett rent hantverk att känna hur länge köttet ska ligga i salt och hur länge det ska rökas för att bli perfekt. Några vill ha det lite mer salt eller rökt, mer karaktär helt enkelt, medan andra vill ha en mjukare smak. Det är roligt att experimentera!


Att steka en bit nyrökt suovas (som förresten är ett samiskt ord som betyder rök) helt lätt i stekpannan med smör och att äta upp bitarna direkt från pannan, sen doppa en bit bröd i flottet som fått gudomlig smak av den saltiga, lätt rökiga köttsaften och till sist slicka fingrarna…. det är ren njutning!


Slutet av mars är även tid för kalas! Jag fyller år och denna gång ställer jag till med ett lite större kalas med en mängd goda smakbitar och drycker gjorda från råvaror som finns runt knuten. Det blir perfekt!