top of page
  • Eva

Precis så som det ska vara

När jul och nyårsfirandet ebbat ut går vi Jokkmokkare in i en slags dvala. Januari passerar alldeles för snabbt för hips vips är det dags för vintermarknad igen. Precis så som det ska vara.


Jokkmokks vintermarknad. Firas i år för 409 året – i rad!! Tala om tradition! Med knallar, slöjdare, artister, hemkommare, bortkommare, festprissar, dansöser, matlagare, hundspannsförare, renrace-arrangörer, skidmakare, glaskonstnärer, matproducenter, renhornsförsäljare…. och MASSOR av fler underbara människor från världens alla hörn. Precis så som det ska vara.Marknadsveckan startar med Historiska marknaden – som startade vid 400-årsjubiléet. Kring den gamla marknadsplatsen där hembygdsgården nu ligger, samlas aktiviteter och människor som gärna slår ett slag för vår lokala, spännande historia.


Jag kommer att delta med att bjuda på lite blodplättar, renbuljong och prata örter och mat inne i logen bredvid öppna spisen. Sen blir det lite sång här och var. Till hälften förberett, men väldigt mycket spontant. Precis så som det ska vara!


Under den ”riktiga marknaden” då det smäller till med besökare har jag smakföreställningar här och där. I år även på muséet där jag slår ett slag för skogen som HÅLLBAR naturresurs. Det kan verkligen poängteras i dessa skövlingstider (ja, tänker på alla gruvprospekteringar som förstör både mark, kultur och livsstil).


Eva-vintermarknad-fackla

Jag kommer springa runt som en rödflammig yllehätta med korgar fulla med örter, smaker och vishäften. Kaotiskt – javissst! Precis så som det ska vara!

Är det inte helt enkelt underbart?

#vintermarknad

bottom of page