Precis så som det ska vara

När jul och nyårsfirandet ebbat ut går vi Jokkmokkare in i en slags dvala. Januari passerar alldeles för snabbt för hips vips är det dags för vintermarknad igen. Precis så som det ska vara.


Jokkmokks vintermarknad. Firas i år för 409 året – i rad!! Tala om tradition! Med knallar, slöjdare, artister, hemkommare, bortkommare, festprissar, dansöser, matlagare, hundspannsförare, renrace-arrangörer, skidmakare, glaskonstnärer, matproducenter, renhornsförsäljare…. och MASSOR av fler underbara människor från världens alla hörn. Precis så som det ska vara.Marknadsveckan startar med Historiska marknaden – som startade vid 400-årsjubiléet. Kring den gamla marknadsplatsen där hembygdsgården nu ligger, samlas aktiviteter och människor som gärna slår ett slag för vår lokala, spännande historia.


Jag kommer att delta med att bjuda på lite blodplättar, renbuljong och prata örter och mat inne i logen bredvid öppna spisen. Sen blir det lite sång här och var. Till hälften förberett, men väldigt mycket spontant. Precis så som det ska vara!


Under den ”riktiga marknaden” då det smäller till med besökare har jag smakföreställningar här och där. I år även på muséet där jag slår ett slag för skogen som HÅLLBAR naturresurs. Det kan verkligen poängteras i dessa skövlingstider (ja, tänker på alla gruvprospekteringar som förstör både mark, kultur och livsstil).


Jag kommer springa runt som en rödflammig yllehätta med korgar fulla med örter, smaker och vishäften. Kaotiskt – javissst! Precis så som det ska vara!

Är det inte helt enkelt underbart?

#vintermarknad

Essense of Lapland

 

Här finns jag Eva Gunnare, kulturguide och matkreatör, som anordnar smakföreställningar, guidade smakturer, örtkurser och evenemang med vilda gröna smaker och livet i Lappland i fokus.

Med Jokkmokk som bas, men med uppdrag i hela Lappland, Norrbotten och i övriga Sverige, sprider jag glädje, kunskap och inspiration om det härliga livet här i norr.

Kontakta mig

 

Eva Gunnare, Essense of Lapland

Adress:

 

Sirkasgatan 4

962 31  JOKKMOKK
Sweden

Telefon:

+46 (0)72-234 89 88

E-post:

eva@eolapland.se