top of page
  • Skribentens bildEva

Rallarrosen – en riktig höjdare!

Det är så roligt med vilda växter – varje år kommer de tillbaka med full kraft utan att man behöver göra något! En sådan växt som kommer i överflöd är den vackra Rallarrosen.

Det egentliga namnet är nog mjölkört eller mjölke – på latin: Epilobium angustifolium, men den har många lokala namn såsom rallarros, almöken, brudfackla, praktduna, rävrumpa m fl. Med rallarnas framfart när tågbanan byggdes följde rallarrosen med (eftersom den gillar torra jordar) och fick därmed sitt vackra smeknamn.


Skotten Jag har lärt mig att man kan ta tillvara på de allra första röda pinnlika skotten – för att äta som en vårprimör, nästan som sparris! Till och med på prins Carl-Philips bröllop i våras serverades det rallarros-sparris! De kan ätas råa, hackade i sallad eller frästa som de är i lite olivolja med en skvätt citron och salt på! Ett tips bara – se till att ta bort eventuella småkryp som gömmer sig i bladvecken!

Bladen Sen – innan blomningen – kan man ta vara på bladen och göra ört-té. Bäst är att dra bladen neråt längs stjälken, då slipper man riskera dra upp hela plantan och bladen lossar lätt. Torka dem som de är eller fermentera dem för bättre smak. Då packar man ihop bladen tätt i en påse (av plast eller helst tyg), man kan även krossa dem lite med händerna så att de mjuknar fort. Sen lämnar man påsen i ett varmt utrymme 3-5 dagar tills bladen har mörknat – men obs! ej möglat! Ta upp dem och torka luftigt på torkolla eller liknande. Fermenterad rallarrosté får en smak som påminner om grönt kinesiskt te.

Recept Rallarros-saft De rosa blommorna kan man äta som de är. Smakar inte så mycket men är vackra att dekorera sallader och bakverk med. Eller så gör man saft på dem! 15 riktigt stora och kraftiga rallarrosblommor (knipsa av hela blom-toppen) eller ca 30 st mindre läggs i en hink eller stor kastrull 1,5 kg socker + 50 gram citronsyra + 1-2 ekologiska citroner tillsätts på blommorna. Häll 2 liter varmt vatten på det hela och rör om tills sockret lösts upp. Det behöver inte vara hett vatten, det går även bra med kallt vatten men då måste man röra länge. Låt stå svalt i 4-6 dygn, rör varje dag i blandningen. Sila av och häll upp på väl rengjorda flaskor. Jag konserverar mina i ugn (80-90 grader i minst 15 minuter) för att hålla i rumstemperatur. Men man kan också förvara saften fryst. Annars håller saften ca 2-3 veckor i kylskåp. Smaken är lite rabarberlik, eller som röda vinbär med en skvätt ros!

Vad är den bra för?

Enligt vad jag har läst på mig så har rallarrosen en egenskap att hindra jästsvampen Candida att få fäste i kroppen. En kur av te av gröna blad av rallarros, på några koppar dagligen i minst 2 månader, tar kål på överlopps candida i vårt blod. Rallarrosen hindrar inte sporer av candida att gro men den hindrar svampen från blomning vilket gör att svampen inte får fäste.

Rallarros är också sammandragande och kan användas som svalkande bad för irriterat eller solbrännt skinn. Teet är bra för att lugna inflammationer i mun, hals, mage och tarm. Teet tar en tid att verka, så en kur på en månad eller så kan rekommenderas även här.