
Rallarrosen – en riktig höjdare!
Det är så roligt med vilda växter – varje år kommer de tillbaka med full kraft utan att man behöver göra något! En sådan växt som kommer i överflöd är den vackra Rallarrosen.
Det egentliga namnet är nog mjölkört eller mjölke – på latin: Epilobium angustifolium, men den har många lokala namn såsom rallarros, almöken, brudfackla, praktduna, rävrumpa m fl. Med rallarnas framfart när tågbanan byggdes följde rallarrosen med (eftersom den gillar torra jordar) och fick därmed sitt vackra smeknamn.



Vad är den bra för?
Enligt vad jag har läst på mig så har rallarrosen en egenskap att hindra jästsvampen Candida att få fäste i kroppen. En kur av te av gröna blad av rallarros, på några koppar dagligen i minst 2 månader, tar kål på överlopps candida i vårt blod. Rallarrosen hindrar inte sporer av candida att gro men den hindrar svampen från blomning vilket gör att svampen inte får fäste.
Rallarros är också sammandragande och kan användas som svalkande bad för irriterat eller solbrännt skinn. Teet är bra för att lugna inflammationer i mun, hals, mage och tarm. Teet tar en tid att verka, så en kur på en månad eller så kan rekommenderas även här.