Så mycket bättre! 1+1=3

Se upp för här kommer ett blogginlägg från en riktigt mallig och stolt egenföretagare!


Under de senaste åren har jag haft förmånen att få samarbeta med fantastiskt duktiga företagare på en mängd olika sätt och det är bara att konstatera att det sprids guldkant nästan överallt där dessa samarbeten sker. Eller vad säger ni om dessa exempel:Mathantverkshuset i Vuollerim – ”Kärlek på bit!”

Mathantverkshuset i Vuollerim tog för några år sen över driften av både lantbruket och mejeriet med de fjällkor som Skabram Stugby (med Hans de Ward i spetsen) startade. Nu har de byggt upp ett eget mejeri och fortsatt utveckla ostar och mjölkprodukter från de vackra, tåliga fjällkorna. I fjol deltog de på Ost-VM (ja, det finns!) och fick brons som årets nykomling för deras goda lagrade ost Gärda.


Dessutom har under 2 år i rad deras färskost med hjortron och kvanne tagit hem guldpriset för bästa smaksatta färskost Mathantverks-SM som Eldrimner anordnar! Grunden till den osten var en rolig eftermiddag när delar av gänget som jobbar med osten kom för att testa olika smaksättningar. Vi hade tallrikar framme och jag plockade fram alla mina burkar med torkade blad, bär och frön samt lite annat smått och gott i mina gömmor. Det var jättekul att testa hur vissa smakkombinationer fungerade superbra medan förstås andra blev mindre lyckade.


Just hjortron och kvannen har en annan lyckad faktor: det låter gott! Vilket är viktigare än man kan tro eftersom man handlar det som känns bekant och låter gott. Jag hade en favorit med tallskottsolja och torkade ormrotsgroddar – den var verkligen otroligt god tillsammans med den lena fjällkoosten. Men det lät inte lika gott så folk köpte inte. Så kan det gå!


Fjällko färskost hjortron & kvanne

2018 års vinst fick motiveringen: Juryns favorit! Med mild mjölkton och fin sälta tömde vi hela burken. Kärlek på bit!

2019 års vinst fick motiveringen: Ystad med fin hantverkskänsla på förstklassig mjölk, man kan inte kan sluta äta den!


Jag kan varmt rekommendera deras goda ostar, Gärda – den lagrade, Asta – en kryddost med rostade kvannefrön och så Färskost hjorton & kvanne. Prova!

http://www.mathantverkshuset.se/
Kroppsbalans i Luleå – ”Nyskapande, fräscht och banbrytande”

Det lyxiga behandlingscentret Kroppsbalans mitt i Luleå är också ett företag som verkligen gjort en utvecklingsresa med ägaren Anneli Selberg i spetsen. Hon tänkte så rätt häromåret: vi måste ju ta fram vår egen lokala kraft och nyttja den på alla sätt. Så ut åkte orkidékrukor och lavendelolja och in åkte björkstammar, björkolja och svartvinbärsdricka.


Och så hade hon en idé om att ta in även smaker till behandlingarna. Jag blev kontaktad och vi hade ett jättespännande samarbete som ledde till ”The power of Swedish Lapland”, deras signaturbehandlingar som ger mer än bara en klassisk massage. Fler sinnen som aktiveras och nyttigheter både invärtes och utvärtes.


För detta fick Anneli pris för Årets medlem i år av Kroppsterapeuternas yrkesförbund! Så här skriver de:


Anneli är massageterapeut sedan mer än 20 år och hon har också arbetat som personlig tränare och med spaverksamhet. I dag driver hon sin praktik Kroppsbalans i Luleå med tre anställda.

I somras lanserade hon ett nytt koncept på sin praktik – ”The Power of Swedish Lapland”. Det är sju olika signaturbehandlingar som kombinerar massage och smakupplevelser gjorda på bär och växter från de arktiska skogarna.

– De här bären och växterna har olika hälsoeffekter som stärker varje behandlingseffekt på ett naturligt sätt. Dessutom är de lyxiga och sätter guldkant på tillvaron, säger Anneli Selberg.


Juryns motivering:

”Anneli Selberg har med sin kreativitet och initiativrikedom gjort stort intryck i branschen. Hon har varit verksam i två decennier och hunnit med att arbeta med såväl spa, som idrotts- och friskvårdsmassage. Med sina signaturbehandlingar ”The Power of Swedish Lapland” går Annelie sin egen väg och kombinerar massage med smakupplevelser. Nyskapande, fräscht och banbrytande.

Hennes framtidsorienterade och målmedvetna övertygelse är en inspiration för oss alla och hennes positiva framtoning och professionella förhållningssätt till sitt yrke gör henne till en ambassadör av klass och Årets medlem 2019.”


Har ni inte varit och fått en behandling av Anneli eller någon i hennes professionella gäng så gör det! https://www.kroppsbalans.com/
Norrbottens Destilleri – ”Precis så stark och kaxig man förväntar sig”

Vad gör man när man vill starta ett destilleri i Norrbotten och ta vara på det lokala på bästa sätt? Dennis Bejedal och hans kollegor kom hem till mig på örtkurs. Köpte in en del torkade örter till deras framställning av sin första gin ”Mountain Dry Gin” som precis släppts (supergod och med fjällkvanne och björk med i receptet). Men de gillade också min älgörtsglögg så mycket att de ville prova göra en ginglögg som en av deras första produkter!


Den har precis kommit in i Systembolagets försäljning (lokalt i Luleå, Kalix och Haparanda samt i beställningssortimentet) och fått 3:e pris som årets bästa glögg av Vinbanken på nätet! De skriver: Spännande nykomling är Norrbottens Destilleri med ginglögg som är precis så stark och kaxig man förväntar sig.

Ginglögg (34112)

Norrbottens Destilleri AB, Kalix kommun Sverige, 159 kr för 500 ml. Alkohol: 15 % Gul. Frisk med drag av citron. Frisk, syrlig smak av enbär och möjligen en touch citron. Starkt driv, balanserad. Inte en glögg för fegisar. Mycket bra, stilmässig glögg som glögg lär ha varit i begynnelsen. Stark, kryddig med en, som det upplevs, knivsudd sötma. Betyg: 4


https://www.ndgin.com/
A-event – The Edible Country, Arjeplog

Visit Sweden har i år haft en kampanj som heter The Edible Country. Man vill slå ett slag för att det är (nästan) fritt fram att hämta in råvaror till sin middag och laga tillsammans utomhus på en vacker plats. En av platserna som man har ställt i ordning är i Arjeplog på Skeppsholmen. A-event med företagarna Pernilla och Ingemar Lestander är de som ordnar upplevelsen. Jag fick förmånen att under försommaren lära och inspirera dem vilka ätbara växter och bär de kunde plocka i närheten tillsammans med gästerna. Menyn som någon känd kock hade tänkt ut fungerade inte riktigt i vårt norrländska klimat. Roligt att få komma in och "rädda" konceptet i Arjeplog och det verkar ha fungerat bra! För av de 13 bord som stått utplacerade i Sverige har det i Arjeplog varit ett av de som fungerat bäst.


Visit Sweden gick ut med ett intressant pressmeddelande om Edible Country-kampanjen där man bland annat skrev:


"Under våren och sommaren har tunga internationella medier, något fascinerat, berättat om den öppna svenska naturen och hur Sverige har bjudit in alla att bokstavligen smaka på den. Hittills har Visit Sweden kunnat räkna in över 220 artiklar i online- och tryckta medier i sju länder, med en samlad upplaga på 257 miljoner."
Ja, det bara glimrar stjärnor för mina ögon och jag rider på en glädjevåg som lyfter mig och många andra till nya höjder! Här några fler exempel.
Arctic Guesthouse, Jokkmokks vandrarhem Åsgård – Årets STF-upplevelse?

Just ikväll fick jag se att vandrarhemmet blivit nominerad till Årets upplevelse hos Svenska Turistföreningen för aktiviteten Traditionellt renkok med storytelling som togs fram i samband med Jokkmokks vintermarknad 2019. Ägare Caisa Isaksson serverar traditionell renkok och jag har min smakföreställning som förrätt. Ett riktigt roligt samarbete under den smått kaotiska och helt underbara vintermarknaden. Kommande vintermarknad kör vi repris!
Sápmi ren & vilt – Njálgge prisbelönt

Tillsammans med Helena Länta från Sápmi ren & vilt här i Jokkmokk har vi en aktivitet som vi kallar Njálgge (=gott, smaskigt på lulesamiska). Det är en helkväll med smaker, berättelser och kunskap om kulturen, naturen, renskötselåret och vilda växter och traditioner i området. Med denna aktivitet blev vi nominerade som en av de 10 bästa mataktiviteterna i Sverige med ett hållbart tänk i den nya matguiden 360 EatGuide. Vi blev inte valda som bästa aktivitet, men att bli nominerad är så gott som något! Kriterierna var att det skulle handla om lokal mat, kunskapsspridning och samarbete mellan minst två parter. Check-check-check!


http://www.njalgge.com/


Jag tror att just det är framtiden. Lokala resurser, kunskapsspridning och samarbete. Eller vad tror ni?