top of page

Så mycket bättre! 1+1=3

Se upp för här kommer ett blogginlägg från en riktigt mallig och stolt egenföretagare!


Under de senaste åren har jag haft förmånen att få samarbeta med fantastiskt duktiga företagare på en mängd olika sätt och det är bara att konstatera att det sprids guldkant nästan överallt där dessa samarbeten sker. Eller vad säger ni om dessa exempel:Mathantverkshuset i Vuollerim – ”Kärlek på bit!”

Mathantverkshuset i Vuollerim tog för några år sen över driften av både lantbruket och mejeriet med de fjällkor som Skabram Stugby (med Hans de Ward i spetsen) startade. Nu har de byggt upp ett eget mejeri och fortsatt utveckla ostar och mjölkprodukter från de vackra, tåliga fjällkorna. I fjol deltog de på Ost-VM (ja, det finns!) och fick brons som årets nykomling för deras goda lagrade ost Gärda.


Dessutom har under 2 år i rad deras färskost med hjortron och kvanne tagit hem guldpriset för bästa smaksatta färskost Mathantverks-SM som Eldrimner anordnar! Grunden till den osten var en rolig eftermiddag när delar av gänget som jobbar med osten kom för att testa olika smaksättningar. Vi hade tallrikar framme och jag plockade fram alla mina burkar med torkade blad, bär och frön samt lite annat smått och gott i mina gömmor. Det var jättekul att testa hur vissa smakkombinationer fungerade superbra medan förstås andra blev mindre lyckade.


Just hjortron och kvannen har en annan lyckad faktor: det låter gott! Vilket är viktigare än man kan tro eftersom man handlar det som känns bekant och låter gott. Jag hade en favorit med tallskottsolja och torkade ormrotsgroddar – den var verkligen otroligt god tillsammans med den lena fjällkoosten. Men det lät inte lika gott så folk köpte inte. Så kan det gå!


Fjällko färskost hjortron & kvanne

2018 års vinst fick motiveringen: Juryns favorit! Med mild mjölkton och fin sälta tömde vi hela burken. Kärlek på bit!

2019 års vinst fick motiveringen: Ystad med fin hantverkskänsla på förstklassig mjölk, man kan inte kan sluta äta den!


Jag kan varmt rekommendera deras goda ostar, Gärda – den lagrade, Asta – en kryddost med rostade kvannefrön och så Färskost hjorton & kvanne. Prova!

http://www.mathantverkshuset.se/