top of page
  • Eva

Sång, lövblås och vårsol

Jokkmokksåret har startat på nytt och ljuset återvänder nu i snabb takt.


Jokkmokks vintermarknad i början av februari är verkligen en tids-skiljare och det tar ett tag innan livet återställt sig till det normala. Jag summerar att det var en fantastiskt kall men rolig marknad med spännande möten och fylld med sång!


Jag och mina sångvänner Nannie och Karolina var ute och sjöng ”spontant” för allmänheten varje dag ute på marknadsplatsen och lite här och där (allehanda affärer, restauranger, serviceinrättningar mm). Ett mycket bra och roligt koncept som jag hoppas vi kan göra i andra sammanhang!Jag höll en hel del smakföreställningar under marknadsveckan, bl a här i Bagarstugan på Jokkmokks hembygdsgård.


smakshow_bagarstugan

Kring 20 personer kom och lyssnade på vad markerna ger, vad man kan plocka själv på äng, i skog och till fjälls. De fick smaka skvattramkryddade knäckesticks, segtorkade odon, kvannekakor och en skogskryddad lingonglögg. Serverade med en och annan sång!


Rekordkallt!


Denna vintermarknad går till historien som den kallaste på länge. Något som hör till Jokkmokks vintermarknad, men som också ställer till en del problem… Många knallar som står utomhus och säljer valde att packa ihop mycket tidigare, för vem klarar av att ta fram pengabörsen med stelfrusna fingrar?? Bilar strejkade och jag fick hjälpa till att bärga och försöka få igång en liten skruttig hyrbil till min väns släktingar. Flera bussar, tåg och bussar kom inte alls fram. Tänk att i vår moderna tid inte är rustade för vinterkyla!


Nu har solen kommit fram och på en gång börjar den värma vilket innebär ett väder med temperament! Iskalla nätter och droppande tak på dagarna, stormar och ymniga snöfall, tung blötsnö och glidande sparkföre. Hit och dit och det gäller att försöka kolla temperaturen innan man går ut – det kan lika gärna vara -27 som +2 på morgonen.


Denna helg fick jag uppleva en ny vinter-teknisk upplevelse: snöborttagning med hjälp av lövblås – praktiskt när det är kall och mycket pudrig snö.


lovblas

I boken ”Snö, en renskötare berättar” av Yngve Ryd kan man läsa att det finns många olika samiska beteckningar för lätt, pudrig snö – t ex:

  1. Slievar, lätt och luftig liggande snö. Mest luft, väldigt lite vatten blir det om man tinar den.

  2. Giehppis muohta och habllek är två ord för den allra lättaste nysnön, snö som dallrar i luften och knappt faller ner.

  3. Gåjkke muohta, torr snö. Vintersnö. Lätt att sopa bort från ved (och från förstukvistar!).

  4. Galmma muohta, torr kall lös snö. Vanlig kall torr lös, rätt finkornig som är närmast ytan.

Jag och alla jag känner som bor i Norrland gläds åt den tid som är på väg nu: soligt, inbjudande, glittrande, värmande. Vi vill ut på skidor, skoter, promenader, pimpelfiske.


Välkommen sköna vår!


#Jokkmokksmarknad #naturkuriosa #sång #smakföreställning