top of page

Sköna maj välkommen

Nu har förfallotiden kommit då isarna och snön inte längre bär. Jag var precis där när det hände: For över sjön Langas (vid Stora Sjöfallets nationalpark) till Saltoluokta på isvägen på fredagen och fick sen ta båten över tillbaka på söndagen.


batresa_Langas_valborg

Att fira valborg till fjälls är inte dumt alls! Jag struntade helt i skidor och plumsade upp på Uldevis hedar i det porösa skoterspåret hoppandes mellan barfläckarna. Ovanför trädgränsen var det mest barmark och jag fick en magisk dag solandes vid en sten med den vackra vyn framför mig.


liten_saltovy

I år är ett riktigt lämmelår – det första jag upplevt sen jag kom hit upp som tjugoåring. Med jämna mellanrum (som vid intervallstart) sprang det en lämmel förbi. Hundratals, jag tusentals totalt. Alla lite virriga och en del mycket arga om man råkade störa!


lemmel

Kylan har kommit tillbaka efter förra veckans värme. Känns konstigt, men är ju mer normalt så här års. Nu har jag fått tid att komma ikapp mina pappershögar hemma och planera en del. Björksavs-kurs stundar i Umeå och planeringsmöten inför den stora händelsen i Jokkmokk helgen före midsommar: Terra Madre Indiginous People som arrangeras av Slow food Sápmi. En urfolks- och slow food konferens. Lokal mat från genuina råvaror är ju något jag brinner för och att få dela det med intresserade från hela världen ska bli så roligt! Passa på att besök Jokkmokk 17-19 juni!!