Skördetider

Vad är väl vårens ungdom mot höstens mognad…? Nog för att det spritter i ivern att vara ute och möta de nya gröna skotten, bladen, de första blommorna på vårkanten efter en lång vinter.


Men nu är överflödets tid här. Bär plockas, kött slaktas, fisk fiskas. Rötter och frön är fyllda av kraft redo att plockas in. Jäktigt blir det! De stunder det inte regnar gäller det att vara ute. Helst ska det blåsa också så att det man plockar in är torrt och fint. En höstdag med blå himmel, alla röda/orangea/gula/bruna/gröna toner i naturen, lite lagom blåst som håller undan de sista knotten… det är helt ljuvlig helt enkelt!


Lysande röda rönnbär, så goda till viltkött & choklad!


Jag har nu plockat in rönnbär, odon, enbär, lingon, häggbär, skvattram, ljung, renfana och mycket annat. Som nu förvaras torkade i burkar, frysta i påsar – lite här och lite där.


Rötter, frön och bär skördas nu.


Snart kan vintern få komma, men än njuter jag varje dag av rikedomens tid!

#bär #rönnbär #rötter

Essense of Lapland

 

Här finns jag Eva Gunnare, kulturguide och matkreatör, som anordnar smakföreställningar, guidade smakturer, örtkurser och evenemang med vilda gröna smaker och livet i Lappland i fokus.

Med Jokkmokk som bas, men med uppdrag i hela Lappland, Norrbotten och i övriga Sverige, sprider jag glädje, kunskap och inspiration om det härliga livet här i norr.

Kontakta mig

 

Eva Gunnare, Essense of Lapland

Adress:

 

Sirkasgatan 4

962 31  JOKKMOKK
Sweden

Telefon:

+46 (0)72-234 89 88

E-post:

eva@eolapland.se