top of page
  • Eva

Skapande i grönskan

Nu är det full fart på plockandet av godsakerna från naturens gröna skafferi. Som vanligt var det björken jag började med i maj: tappa lite björksav och frysa in i flaskor, sen plocka björkbladen när de är som allra finaste musöron. Torka på ollar och förpacka in i lufttäta plåtburkar för att användas till te eller krydda.I år plockade jag även björkknoppar, när de precis började slå ut. Smaken är lite kryddigare, men ändå mild, och jag ville testa att göra ett örtsalt av det. Det blev kanon! Så gott till fisk men även tillagad blomkål och broccoli fick sig en smaksensation med björkknoppssaltet. Ska testa vidare i matlagningen – det är ju så kul att prova sig fram!


För någon vecka sen gjorde jag en laddning med björkskrubb för dusch, bastu eller bad. Har gjort tidigare med torkade björkblad, men denna gång gjorde jag med färska såsom Alexandra di Pauli gjort i Strömsöprogrammet. Härligt ljusgrön och med en underbar doft!


Björkskrubbs-recept. Till Alexandras recept bytte jag ut en del av saltet till epsomsalt, sk bittersalt. Ger i mitt tycke en mer mjukgörande skrubb.I år satsar jag också på att tillverka tallskotts- och granskottsolja i större volymer så att jag kan sälja dem. Jag har gjort tidigare och använt till min dippsås som jag nästan alltid använder till mina smakföreställningar för den är så otroligt god! Ett par dl crème fraîche, ett par matskedar tall- eller granskottsolja och en nypa tallskottssalt. Ibland blandar jag även i frysta granskott för att ge lite färg till dippen.


Nu står i alla fall stora glasburkar i mitt söderfönster, några fyllda med tallskott och andra med granskott, för att om någon vecka silas av och tappas på småflaskor. Oljorna är så goda till att ringla på allt möjligt – en av mina första smakupplevelser var en mild potatis- och löksoppa toppad med granskottsolja. Mums!Passar också på att tömma frysen för att det kommer fyllas på här under sommaren och hösten. Har gjort en laddning med min favorittillbehör till viltkött: rönnbärs- och konjaksmarmeladen. Samt gjort bärremmar av en mängd vilda skogshallon jag plockade i fjol. De blir till en ”Drottningblandning” när jag fyller påsar med hallon- och blåbärsremmar. Koncentrerade sommarsmaker som renaste godis!Det är roligt att plocka, särskilt när solen värmer och innan myggen kommer. (Det är lustigt, för myggen kommer ALLTID när jag börjar plocka granskotten – är fylld av bett när jag kommer hem från granskogen).


Det är ibland mindre roligt och rätt bökigt – kladdigt och tidskrävande – att rensa det man plockat. Maskrosblommorna tar tid och man är helt gulbrun om fingrarna ett bra tag efteråt. Tallskotten tar jättelång tid att rensa och man är fylld av klibbig kåda.


Men sen är det så roligt att få förädla skatterna! Göra örtsalter, koka siraper, smakrika oljor, baka på kryddorna, blommorna och bären. Vara kreativ och skapa nya spännande smakupplevelser. Förpacka och sälja vidare skogens vilda underbara skafferi.