top of page

Tillfälligt avbrott

Så känns det nu. Ett par timmars tillfälligt avbrott med totalt avsaknad av planer, idéer eller tankar. Det är söndag efter Jokkmokks vintermarknad – den dag som man börjar känna ”PMD-postmarknadsdepression”. Under en hel vecka har jag haft en mängd smakföreställningar både för allmänhet och grupper. Jag har sprungit hit och dit för att delta på möten, någon intervju, hämtat saker, frakta korgar fulla med smakbitar, porslin, örtprodukter mm fram och tillbaka genom marknadsvimlet. Och träffat så otroligt mycket härliga människor: både gamla vänner och nya bekantskaper!
Det är inte klokt egentligen. Ingen kan vara oberörd över marknadens effekt. Det är ett kaos, en annan värld, en sjudande kittel där det flammar, pyr och brinner i varenda vrå fylld med berättelser, föreläsningar, föreställningar, möten, hantverk, köplust, skaparkraft och en stor glädje. Långväga gäster och glada grannar.


En kort tur till fågelbacken baki skogen stillar sinnet för en stund. En kopp renbuljong på en renfäll värmer och ger en ny energi. Levande musik på befintliga och obefintliga scener. Jojk, folkmusik, rap.Foton: Anna Matti

Ikväll summerade vi marknaden: jag, min hitresta kära syster Anna och min fina karl Bengt-Olov. Vi åt på ett stilla Hotel Jokkmokk. Gick längs Dalvádissjön som var alldeles öde nu, men med spår från otaliga hundspann, renrace, skidåkare och kringströvande för bara några timmar sen. Det har varit en bra marknad. Jag har överlevt och hunnit få nya erfarenheter, kunskaper och vänskaper på kuppen.


I morgon bitti bär det av till Stockholm för att tillsammans med Reseskaparna åka på en särskild rese-kryssning med Birka till Åland och berätta om kommande Lapplandsresor där jag är guide. Fler smakföreställningar, bildvisningar och berättelser om mitt älskade Jokkmokk och Lappland.

Skönt att få vila i alla fall några timmar…

bottom of page