top of page
  • Skribentens bildEva

Vår, vardag och väntans tiderEn kall vår med massor av dagar av glittrande snö och strålande sol.


Solen ger massor av energi, men jag börjar längta efter grönskan! I den smältande snön kommer barfläckar fram och då är det så härligt att åter känna doften av jord igen. Konstaterar dock lite surt att längs Storgatan här i Jokkmokk luktar det inte jord – det stinker av hundskit! Så starkt att man måste hålla andan vissa kvarter…


Ja, det är väl också en kultur. Många har hundar här och en hel del springer lösa. De flesta plockar inte upp efter sina hundar heller. Samt att det inte är lätt för de som gör det eftersom det är mycket sparsamt med hundlatriner (finns någon över huvud taget?).


Så tills den härliga försommargrönskan sätter igång ser jag till och nyttjar mitt förråd av torkade örter, frysen med sina gravade viltbitar och härliga bär och svamp. Som man kan laga så mycket gott och smakrikt av året om.


Till min födelsedag blev det en Grand dessert med röda bär: hjortron-petit choux, åkerbärsparfait, älggräsmuffin med rårörda vildhallon samt ett experiment: ”gelélingonhjärtan”. Ungefär som geléhallon. Kanske lite för mycket av det goda, men med så härliga råvaror hemma vill man bjuda gott!


En bild från min tid på utbildningen Biebmu – samisk matkultur: blåbärs- och hallonparfait på en hjortronspegel och med ”kåtastänger” av choklad.


Ha en fortsatt härlig vår!

#bär