top of page
  • Eva

Vårens orkester

Jag gillar ju detta med smaker – helst vilda smaker. Skogens och fjällens dofter kommer inte långt efter. Men nu på våren så handlar det mycket om ljuset och inte minst de nya ljuden!


Takdropp och strömma bäckar. Vindens vinande i blåsiga vårstormar. Skotersurret ersätts av ljudet från sladdande cyklar som tagits fram ur förråden. Och så inte minst alla fåglar – älskar att vakna av ljudet av sångsvanarnas trumpetande!


vårsvanar

Det är härligt att skärpa sina sinnen. Vara uppmärksam genom att stillna sig. Liksom medvetet öppna upp öronen, ögonen, näsan och gommen. Gnugga ur damm och invanda mönster som gör att vi inte märker omgivningen.


Tänk på våren som att vända ett blad. Jag tycker våren är det nya nyåret! Nu börjar ju allt på nytt. Här i norr förstås långt senare än i söder. Men kanske det blir ännu mer tydligt ju längre norrut man kommer eftersom allt kommer på en gång!


Nu snart börjar min insamlingstid. I tidsordning: björksav, de första späda bladen av nässlor, maskros, daggkåpa, rölleka, ängssyra, björklöv, gran- och tallskott, rallarrosens kraftiga skott, älgörts- och rönnblad. Maskrosblommor, skvattram… Sen kommer alla blommor och till sist bär, frön och rötter.


Men innan dess njuter jag av vårens orkester! Och hoppas innerligt att inte orkestern byts ut mot 115 stridsflygplan som planeras i världens största militärflygövning: Arctic Challenge Excercise. Mitt i naturens barnkammare…

Må dårskaperna stoppas!


Svanar över Orrbyn
bottom of page