top of page
  • Eva

Vad smakar det vilda?

Vad smakar det vilda? Så stod det i ett blogginlägg på matlandet.se. Jag läste den med intresse, men blev lite besviken. Det ”vilda” handlade endast om viltkött. Vilt = älg, hjort och vildsvin! Med mustiga smaker med karaktär av jord och skog.


Själv sitter jag vid datorn, lätt klibbiga fingrar mot tangenterna. Har precis varit ute och plockat tallstruntar, dvs tallens skott! DET om något är smak av jord och skog… En frisk vårlig, syrlig ton blandat med tallens kåda.


tallstruntar

Igår kom jag hem med helt gula händer och en väldigt speciell doft. Blommig – ja, lite. En ton av vanilj. Och lite oväntat: en doft av gummi! Det var maskrosblommor som jag plockat. Har sen läst att man använt maskros som just gummiväxt. Åh, vad jag gillar att lära mig nytt!! Jag gör maskrossirap av blommorna vilket är verkligen att göra guld av ogräs!


maskroskorg

Har också plockat en mängd ängsyreblad. Friskt och mycket syrligt! Och unga rönnblad som smakar marsipan. Rölleka är en favorit med kryddig, stark smak. Maskrosbladen är en delikatess med sin lite beska smak! Använder den gärna i en blandad sallad, eller att dekorera en potatissallad med tillsammans med daggkåpa, rölleka, ängssyra och vackra styvmorsvioler.


Nu är det ju så att ”viltet” = vilda djur, äter växter från skog och äng. Blommor, lavar, gräs, träd o buskar. Alla de smakerna sätter sig i djuret på ett eller annat sätt. Till skillnad från tamboskap som i bästa fall får hö, mest troligt någon slags pellets gjord av… har inte så stor koll, men jag vet att de INTE innehåller vilda växter från orten!


En av de mest speciella och underbara doftupplevelser jag haft var när jag fick dofta på innehållet i krävorna från en tjäder, en fjällripa och en dalripa. I krävan hamnar maten de stoppar i sig; kråkbärsris, björkris, tallbarr etc. Där smälts de sakta ner med hjälp av bl a en slags mjölksyra. Innehållet i tjäderns och dalripans kräva doftade skog med en svag syrligt frisk ton. Tjädern hade mest tallbarr i sin. Innehållet i fjällripan doftade fjäll! Bara kråkris och en och annan dvärgbjörkknopp.


Jag drömde länge om att hitta ett sätt att bevara den fantastiska aromen.#Maskros #naturkuriosa #örtkurs #Tall