top of page
  • Skribentens bildEva

Vars är vintern?

Jokkmokksborna är konfunderade och lite chockade – och jag med. Vart har vintern tagit vägen?Ifjol vid denna tid hade det länge legat på en kyla på mellan 20-30 minusgrader, snön hade fallit ett par decimeter och Vintern var kommen….


vinterrok-alv

November i fjol vid Purkiforsen en riktigt kall midvinterdag.


Nu är det första advent och bara lite fjun ligger på backen och temperaturen lurar kring nollan. Det kan ju inte vara advent ännu, det är ju fortfarande höst, utbrister vi till varandra.


Men så är det. Den regnigaste och varmaste höst på länge… November har ändå varit klart och fint för det mesta. Massor av frost, krispiga dagar. Härligt!


Tiden är inne för många möten så här när älgjakten nästan är över. Projektmöten, vintermarknads-planeringsmöten, inspirationsföreläsningar… Nu är alla på gång! På gång att utveckla sig, jobba på, fundera och ta tag i saker och ting.


Jag experimenterar vidare med olika recept: en riktigt god svampsoppa, nya smaker på chokladtryfflarna, sega och saftiga små bakelser. Är riktigt nöjd med en sådan god kall örtsås jag fick till som pricken över i:et på saltrödingen från Padjelanta. Kryddad med juobmu (ängssyra), svarta vinbärsblad och kvanneblad. Blev riktigt frisk och god!


Julstök tycker jag man ska spara lite på till en bit in i december i vart fall. Till advent tar jag fram ljusstakarna, men det blir lätt för mycket pepparkakor, glögg och lussekatter så att man hinner bli riktigt less. Nu ska jag njuta av att möta mörkret med en massa ljus; adventsstakar, levande ljus, stallyktan på bron, och inte minst min gran som är på väg från Rånetrakten och som ska förgylla framsidan på tomten. Länge leve mörkret och vintervilan!


mane-over-lappstan
</