top of page

Njálgge - en middagsupplevelse utöver det vanliga. Kom Lapplands kultur och natur nära.

NjĂĄlgge_dinner_at_home_edited.jpg

Njálgge – en magisk kväll då du får komma traditioner och vardagsliv i Lappland och Norrbotten nära. 
Bli guidad genom de åtta årstiderna fyllda med berättelser och vilda smaker från den vidsträckta
 naturen.

 

Möt värdarna Helena & Eva som ger dig smaker utöver det vanliga.

Njálgge = ett Lulesamiskt ord som betyder ”gott, smaskigt, härligt”

cropped-renkott-i-lingonris-1-800x400.jp
Njalgge-menue-meeting.jpeg
Njalgge-fish-768x501.jpeg

Möt renskötaren och renköttsproducent Helena Länta, samt Eva Gunnare, örtexpert och kulturguide, som bjuder på en resa genom de åtta årstiderna. Med personliga berättelser och smaker från den lokala, storslagna och rena naturen kommer du naturen och kulturen nära.

Rena, vilda smaker – Kulinariskt mathantverk direkt från jord till bord.

helena och ren.jpg

Helena

Helena Länta, Renskötare & Renköttsproducent


Helena lever sin passion, mitt i det samiska rennäringslivet där kärleken till renen är allt.


Tillsammans med sin familj driver hon ”Sápmi Ren & Vilt” som gör det möjligt för dem att förädla köttet. Familjens renar betar i Jokkmokks skogar, fjäll och i världsarvet Laponia - en av Sveriges mest värdefulla natur.


Att följa renarnas spår från skog till fjäll och låta årstiderna avgöra vad som ska göras och vilken mat man ska äta är vad livet handlar om för många av renskötarna, liksom för Helena.

Eva

Eva Gunnare, Örtexpert & Kulturguide

 

Evas passion är de vilda smakerna, främst från lokala örter och bär.

Som matkreatör i sin verksamhet ”Essense of Lapland” är det en fröjd att bo i Jokkmokk med den rena naturen precis runt hörnet.

.

Eva plockar smaker från skog, äng, mye och fjäll i och runt Jokkmokk och förädlar dem på sina egna unika sätt. Både traditionellt och nuytänk genom att experimentera och utveckla nya smaker och smakkombinationer, vilket är en stor del av Evas arbete.

Eva Gunnare.jpg

Vilda växter och fria renar.
Varsamt hanterad och förädlat.
Smaker i sitt rätta sammanhang och ursprung.
En matupplevelse för alla sinnen!

reindeer-meat-boiled-tradition-Sami-Jokk

Rena smaker från lokala förstklassiga råvaror. Speciellt förädlat med traditionella och några nya metoder.

Det äkta samiska sättet att äta ren – djuren som har betat och vandrat i Jokkmokks vidsträckta skogar och höga berg.

.

Örter och bär plockade av Eva. Torkade, frysta eller lagda i olja eller sprit, gjort till örtsalt eller safter. Vilda traditionella växter som kan vara nya smaker även för en erfaren gastronom.

.

En meny skapad med 2-4 rätter för varje säsong. Alla åtta!

.

Slutresultatet är en meny som består av cirka 25 olika smakupplevelser.

.

bistort-Jokkmokk-Lapland-Njallge-768x512

Längd?

En helkväll. Vi startar upplevelsen efter önskemål om tid. 18.30 rekommenderas.

​

​

​

Pris?

Pris 2024:
2950 kr/person

​

min 4 p - max 10 p

​

​

När?

Året om förutom juni - mitten av augusti, då Helena är med renarna uppe till fjälls. 

Bokningar görs minimum två veckor före ankomst.

Var?

På valfri plats efter överenskommelse.

​

​

​

​

bottom of page