top of page

Om mig, Eva

Lappländsk matkreatör – vildaväxtintresserad – inspiratör – vissångare – fotograf – sång- och berättarartist – livsnjutare.

Sommaren som förändrade mitt liv…

För många år sen kom jag, Eva Gunnare, som 20-årig storstadsbo till Jokkmokks fjällvärld för att jobba. Jag möttes av vitstrimmiga fjälltoppar, dånande forsar, färggrann blomsterprakt och unika människor. Sen dess kan jag inte tänka mig att bo och leva någon annanstans än i Norrbotten, nära polcirkeln!

Jag har i drygt 30 år levt det arktiska livet i Lappland och med den samiska kulturen. Jag har varit gift med en renskötare i 17 år och är stolt mor till min samiska son. Mitt arbete med världsarvet Laponia och min utbildning av samisk matkultur har gett mig mer kunskap om områdets unika natur, kultur och mattraditioner.

Än idag förundras jag över allt vackert och speciellt som bara ÄR.

Jag brinner för att på ett personligt sätt förmedla de kunskaper jag fått, roliga upplevelser jag varit med om, möten med kulturen och färgstarka människor. Som utbildad lappländsk måltidskreatör (läs mer om min utbildning nedan) är smakupplevelser utöver det vanliga en viktig del av föreställningarna, arrangemangen och kurserna. Och min passion för vilda, goda örter och bär kommer ingen som besöker mig att missa!

IMG_6659.jpg
odon_blombord_redigerad.jpg

Greta Huuva och mina klasskamrater plockar fjällkvanne vid älvbrinken.

Här är klassen med på den stora höstslakten i Kuorpak, Sirges sameby.

 

Per Ola Utsi lär oss om konsten av slakta fint och med god hygien.

Lappländsk matkreatör - vad är det?

 

I min värld så är en matkreatör någon som vill ta vara på lokala matråvaror på de allra bästa sätten. Både känna till traditioner, men våga vara kreativ och lyfta fram nya sätt, nya smaker och nya kombinationer.

Jag vill ta fram Lapplands unika smaker, krydda kött och fisk med vilda örter och bjuda dig på en mångsinnlig upplevelse fylld med inspiration. Här i midnattssolens land är köttet, fisken, bären och växterna mer fyllda av näring och smakrikare  än på andra platser och jag brinner mest för att lyfta fram vilda örter och bär på oväntade och goda sätt.

Jag gick 2009/10 en ettårig utbildning från Samernas Utbildningscenter i Jokkmokk – Biebmu, samisk matkultur – med Greta Huuva, samisk matambassadör, som huvudlärare.

 

Ur kursplanen:

"Efter genomförd utbildning har Du goda kunskaper inom samisk mat- och matlagningskultur, allt ifrån insamling och tillvaratagande av råvara till praktisk matlagning. Exempel på råvaror är ren, älg, fågel, fisk, bär, örter och växter.

Olika konserveringsmetoder såsom gravning, rökning och torkning gås igenom. Vikt läggs på att tillvarata den äldre generationens kunskaper, och förmedla dessa vidare."

 

Utbildningen omfattar 40 KY-poäng.

IMG_8445.jpg

Naturen och jag...

Naturen är basen i alla mina aktiviteter. Naturen runt mitt hem och vid alla anläggningar jag besöker.Under åren har jag kommit att se, uppskatta och förstå naturen på ett helt annat sätt än jag tidigare gjort. Jag har ansträngt mig att förstå den och på sett fått en ny vän på köpet!

Därför är det extra viktigt att alltid respektera och ta hänsyn till naturens känslighet. Se till att inte plocka för mycket eller förstöra. Att vara en del av det ekologiska landskapet i harmoni. 

bottom of page