Essense of Lapland

 

Här finns jag Eva Gunnare, kulturguide och matkreatör, som anordnar smakföreställningar, guidade smakturer, örtkurser och evenemang med vilda gröna smaker och livet i Lappland i fokus.

Med Jokkmokk som bas, men med uppdrag i hela Lappland, Norrbotten och i övriga Sverige, sprider jag glädje, kunskap och inspiration om det härliga livet här i norr.

Kontakta mig

 

Eva Gunnare, Essense of Lapland

Adress:

 

Sirkasgatan 4

962 31  JOKKMOKK

Telefon:

072-234 89 88

E-post:

 

eva@eolapland.se

Om mig, Eva

Lappländsk matkreatör – jokkmokksbo – vildaväxtintresserad – inspiratör – vissångare – fotograf – sång- och berättarartist – livsnjutare.

Sommaren som förändrade mitt liv…

För många år sen kom jag, Eva Gunnare, som 20-årig storstadsbo till Jokkmokks fjällvärld för att jobba. Jag möttes av vitstrimmiga fjälltoppar, dånande forsar, färggrann blomsterprakt och unika människor. Sen dess kan jag inte tänka mig att bo och leva någon annanstans än i Jokkmokk – en helt fantastisk plats och dessutom på rätt sida om polcirkeln!

Jag har i drygt 30 år levt det arktiska livet i Lappland och med den samiska kulturen som är särskilt stark här i Jokkmokk. Jag har varit gift med en renskötare i 17 år och är stolt mor till min samiska son. Mitt arbete med världsarvet Laponia och min utbildning av samisk matkultur har gett mig mer kunskap om områdets unika natur, kultur och mattraditioner.

Än idag förundras jag över allt vackert och speciellt som bara ÄR.

Jag brinner för att på ett personligt sätt förmedla de kunskaper jag fått, roliga upplevelser jag varit med om, möten med kulturen och färgstarka människor. Som utbildad lappländsk måltidskreatör (läs mer om min utbildning nedan) är smakupplevelser utöver det vanliga en viktig del av föreställningarna, arrangemangen och kurserna. Och min passion för vilda, goda örter och bär kommer ingen som besöker mig att missa!

Lappländsk matkreatör - vad är det?

 

I min värld så är en matkreatör någon som vill ta vara på lokala matråvaror på de allra bästa sätten. Både känna till traditioner, men våga vara kreativ och lyfta fram nya sätt, nya smaker och nya kombinationer.

Jag vill ta fram Lapplands unika smaker, krydda kött och fisk med vilda örter och bjuda dig på en mångsinnlig upplevelse fylld med inspiration. Här i midnattssolens land är köttet, fisken, bären och växterna mer fyllda av näring och smakrikare  än på andra platser och jag brinner mest för att lyfta fram vilda örter och bär på oväntade och goda sätt.

Jag gick 2009/10 en ettårig utbildning från Samernas Utbildningscenter – Biebmu, samisk matkultur – med Greta Huuva, samisk matambassadör, som huvudlärare.

 

Ur kursplanen:

"Efter genomförd utbildning har Du goda kunskaper inom samisk mat- och matlagningskultur, allt ifrån insamling och tillvaratagande av råvara till praktisk matlagning. Exempel på råvaror är ren, älg, fågel, fisk, bär, örter och växter.

Olika konserveringsmetoder såsom gravning, rökning och torkning gås igenom. Vikt läggs på att tillvarata den äldre generationens kunskaper, och förmedla dessa vidare."

 

Utbildningen omfattar 40 KY-poäng.

Videoklipp, artiklar och reportage

Meny_i_P1

Kocken Susanne Jonsson kom tillsammans med reportern Gerhard Stenlund förbi och gjorde ett reportage för
Meny i P1.

Meny i P1

EvaGunnareArjeplog-2.jpg

"Ätbara växter väckte intresse"
Ett reportage efter en kvällskurs i Arjeplog i juni 2019. En ljus sommarkväll fylld med smaker och upptäckarlusta!

Arjeplognytt.se

Naturens_smaker_Naturmorgon.jpg

För P1:s program Naturmorgon har jag tillsammans med reportern, biologen och läraren Thomas Öberg gjort en podd i 11 avsnitt kallad ”Naturens Smaker”.

Naturmorgon i P1

Eva_Mjotrask_Land.jpg

Reportern Joachim Nordlund kom till Mjöträsk och gjorde ett fint reportage för tidningen Land sommaren 2017.

Tidingen Land

foto-2016-06-13-10-36-03.jpg

Ett reportage via Husky Podcast.

 

Jag kommer in 3 minuter in i avsnittet.

Husky Podcast

Taste-of-2-arlima_mw16001.jpg

Ur Norran samt Piteå-tidningen 4-5/8, 2014

”Föreställning för fyra sinnen”

Norran

Eva_Gunnare.jpg

I samband med att jag håller flera föredrag runtom i Skottland i september gjordes en intervju som resulterade i denna långa artikel i Orkney-tidningen Frontiers.

Frontiers Magazine

burkar_reportage.jpg

SVT kom på besök för att göra ett TV-reportage till lokalnyheterna.

Detta inlägg kom också med i Landet runt maj-2019

SVT Norrbotten

Essense-of-Lapland-Jossgarden-taste-perf

Piteå-tidningen var på plats när jag hade en Gourmetkväll med föreläsning och vild middag på Jössgården i Sjulsmark den 19 juli. Artikeln ”Matkreatör med hela naturen som skafferi” 

Piteå-tidningen

naturkryddare-eva-gunnare-es-e1462287831

Ur Norrbottenskuriren 24/3, 2016

”Matkreatör med smak för Lappland”

Norrbottenskuriren

rodklover_krakvicker_atbara_blommor

SVT kom på ett återbesök för att titta närmare på vad man kan plocka för ätbart och vad som göms i din gräsmatta!

SVT Norrbotten

Vanessa_Chiasson

Mat- och resebloggaren Vanessa Chiasson skriver för resetips-websidan: Travel Awaits ett djupt personligt reportage om en matupplevelse hos mig i Jokkmokk 2018.

Resereportage

Essense-of-Lapland-Kuriren-herbs-foragin

Norrbottens Kuriren kom till Jokkmokk en härlig sommardag. Många är intresserade av vilda växter! 

Artikeln ”Hon har smak för vilda växter”

NorrbottensKuriren

rallarrossaft-etikett.jpg

Jag for till Skaite-entrén i Muddus för att medverka i Förmiddag i P4 Norrbotten. Jag tog med mig några exempel på representativa vilda växter i Muddus som jag plockar (på annan plats – ej i nationalparken, förstås!), och förädlar.

P4 Norrbotten

Mitt Jokkmokksliv bland örter & årstider