top of page

Om mig, Eva

Lappländsk matkreatör – jokkmokksbo – vildaväxtintresserad – inspiratör – vissångare – fotograf – sång- och berättarartist – livsnjutare.

Sommaren som förändrade mitt liv…

För många år sen kom jag, Eva Gunnare, som 20-årig storstadsbo till Jokkmokks fjällvärld för att jobba. Jag möttes av vitstrimmiga fjälltoppar, dånande forsar, färggrann blomsterprakt och unika människor. Sen dess kan jag inte tänka mig att bo och leva någon annanstans än i Jokkmokk – en helt fantastisk plats och dessutom på rätt sida om polcirkeln!

Jag har i drygt 30 år levt det arktiska livet i Lappland och med den samiska kulturen som är särskilt stark här i Jokkmokk. Jag har varit gift med en renskötare i 17 år och är stolt mor till min samiska son. Mitt arbete med världsarvet Laponia och min utbildning av samisk matkultur har gett mig mer kunskap om områdets unika natur, kultur och mattraditioner.

Än idag förundras jag över allt vackert och speciellt som bara ÄR.

Jag brinner för att på ett personligt sätt förmedla de kunskaper jag fått, roliga upplevelser jag varit med om, möten med kulturen och färgstarka människor. Som utbildad lappländsk måltidskreatör (läs mer om min utbildning nedan) är smakupplevelser utöver det vanliga en viktig del av föreställningarna, arrangemangen och kurserna. Och min passion för vilda, goda örter och bär kommer ingen som besöker mig att missa!

midnattssol, vidder och fjälltoppar

Ett magiskt första möte med Lappland

Min son Simon och hans far Nihkolávo, min ex-man
Midvinterns köld är helt underbar!
odon_blombord_redigerad.jpg

Greta Huuva och mina klasskamrater plockar fjällkvanne vid älvbrinken.

Här är klassen med på den stora höstslakten i Kuorpak, Sirges sameby.

 

Per Ola Utsi lär oss om konsten av slakta fint och med god hygien.

Lappländsk matkreatör - vad är det?

 

I min värld så är en matkreatör någon som vill ta vara på lokala matråvaror på de allra bästa sätten. Både känna till traditioner, men våga vara kreativ och lyfta fram nya sätt, nya smaker och nya kombinationer.

Jag vill ta fram Lapplands unika smaker, krydda kött och fisk med vilda örter och bjuda dig på en mångsinnlig upplevelse fylld med inspiration. Här i midnattssolens land är köttet, fisken, bären och växterna mer fyllda av näring och smakrikare  än på andra platser och jag brinner mest för att lyfta fram vilda örter och bär på oväntade och goda sätt.

Jag gick 2009/10 en ettårig utbildning från Samernas Utbildningscenter – Biebmu, samisk matkultur – med Greta Huuva, samisk matambassadör, som huvudlärare.

 

Ur kursplanen:

"Efter genomförd utbildning har Du goda kunskaper inom samisk mat- och matlagningskultur, allt ifrån insamling och tillvaratagande av råvara till praktisk matlagning. Exempel på råvaror är ren, älg, fågel, fisk, bär, örter och växter.

Olika konserveringsmetoder såsom gravning, rökning och torkning gås igenom. Vikt läggs på att tillvarata den äldre generationens kunskaper, och förmedla dessa vidare."

 

Utbildningen omfattar 40 KY-poäng.

IMG_8445.jpg

Naturen och jag...

Naturen är basen i alla mina aktiviteter. Naturen runt mitt hem och vid alla anläggningar jag besöker.Under åren har jag kommit att se, uppskatta och förstå naturen på ett helt annat sätt än jag tidigare gjort. Jag har ansträngt mig att förstå den och på sett fått en ny vän på köpet!

Därför är det extra viktigt att alltid respektera och ta hänsyn till naturens känslighet. Se till att inte plocka för mycket eller förstöra. Att vara en del av det ekologiska landskapet i harmoni. 

Därför håller jag för tillfället på att ansöka om att vara med i Naturens Bästa. En kvalitetsmärkning som vill säkerställa att aktiviteter är anpassade till naturen och inte mot den. 

Videoklipp, artiklar och reportage

arctic_char_svenska_dagbladet_essense_of_lapland.png

Svenska Dagbladet

Ett resereportage av SvD Mat & Resor om kreativa, kulturella och vackra Jokkmokk!
Från Augusti, 2022

Eva_Gunnare_Essense_of_Lapland_Le_Figaro

Le Figaro

En researtikel i franska Le Figaro om fantastiska Arctic Bath i Harads, men där man även beskriver ett besök i Jokkmokk och delta i min smakguidning.

i_katan_berattar.jpg

Rese- och matblogg

Natasha "theBohoChica" kom med en grupp kvinnor hem till mig för en örttur och lunch. Det här är en av flera utländska artiklar jag varit med i men hon har särskilt fångat känslan jag vill förmedla!

rodklover_krakvicker_atbara_blommor

SVT Norrbotten

SVT kom på ett återbesök för att titta närmare på vad man kan plocka för ätbart och vad som göms i din gräsmatta!

Vanessa_Chiasson

Resereportage

Mat- och resebloggaren Vanessa Chiasson skriver för resetips-websidan: Travel Awaits ett djupt personligt reportage om en matupplevelse hos mig i Jokkmokk 2018.

Essense-of-Lapland-Kuriren-herbs-foragin

NorrbottensKuriren

Norrbottens Kuriren kom till Jokkmokk en härlig sommardag. Många är intresserade av vilda växter! 

Artikeln ”Hon har smak för vilda växter”

rallarrossaft-etikett.jpg

P4 Norrbotten

Jag for till Skaite-entrén i Muddus för att medverka i Förmiddag i P4 Norrbotten. Jag tog med mig några exempel på representativa vilda växter i Muddus som jag plockar (på annan plats – ej i nationalparken, förstås!), och förädlar.

3E322DBF-163F-4AC1-89DE-DEB5FBA3EB35_1_105_c.jpeg

Sveriges hållbaraste mat

Alice Bah Kuhnke tillsammans med kocken Paul Svensson är på jakt efter Sveriges hållbaraste mat. Resan börjar i Jokkmokk där jag är med som inspiratör!

tasteof_swedish_lapland_225_hr_web.jpg

National Geographic

En artikel "A taste of Swedish Lapland" i National Geographic UK, där min och Helena Läntas middagsaktivitet "Njálgge" är i fokus!

Meny_i_P1

Meny i P1

Kocken Susanne Jonsson kom tillsammans med reportern Gerhard Stenlund förbi och gjorde ett reportage för
Meny i P1.

EvaGunnareArjeplog-2.jpg

Arjeplognytt.se

"Ätbara växter väckte intresse"
Ett reportage efter en kvällskurs i Arjeplog i juni 2019. En ljus sommarkväll fylld med smaker och upptäckarlusta!

Naturens_smaker_Naturmorgon.jpg

Naturmorgon i P1

För P1:s program Naturmorgon har jag tillsammans med reportern, biologen och läraren Thomas Öberg gjort en podd i 11 avsnitt kallad ”Naturens Smaker”.

Eva_Mjotrask_Land.jpg

Tidingen Land

Reportern Joachim Nordlund kom till Mjöträsk och gjorde ett fint reportage för tidningen Land sommaren 2017.

foto-2016-06-13-10-36-03.jpg

Husky Podcast

Ett reportage via Husky Podcast.

 

Jag kommer in 3 minuter in i avsnittet.

Taste-of-2-arlima_mw16001.jpg

Norran

Ur Norran samt Piteå-tidningen 4-5/8, 2014

”Föreställning för fyra sinnen”

Skärmavbild 2021-10-02 kl. 20.57_edited.

Film om våra superbär

En liten film om våra lokala superbär från skogen. Inspelad augusti 2021 och producerad av Swedish Lapland.

Eva_och_fa%CC%8Agel_edited.jpg

Gabriela auf Reisen blog

Gabriela som har en reseblogg "Gabriela auf Reisen" kom förbi mitt i midvintertid. Trots kort om tid, kändes det som om det jag har att förmedla gjorde avtryck! Artikel på tyska och engelska.

Eva_Gunnare.jpg

Frontiers Magazine

I samband med att jag håller flera föredrag runtom i Skottland i september gjordes en intervju som resulterade i denna långa artikel i Orkney-tidningen Frontiers.

burkar_reportage.jpg

SVT Norrbotten

SVT kom på besök för att göra ett TV-reportage till lokalnyheterna.

Detta inlägg kom också med i Landet runt maj-2019

Essense-of-Lapland-Jossgarden-taste-perf

Piteå-tidningen

Piteå-tidningen var på plats när jag hade en Gourmetkväll med föreläsning och vild middag på Jössgården i Sjulsmark den 19 juli. Artikeln ”Matkreatör med hela naturen som skafferi” 

naturkryddare-eva-gunnare-es-e1462287831

Norrbottenskuriren

Ur Norrbottenskuriren 24/3, 2016

”Matkreatör med smak för Lappland”

Mitt Jokkmokksliv bland örter & årstider