Örtkurs: Vilda växter i Sápmi till mat och krydda
2-dagars örtkurs i Jokkmokk med fokus samiska traditionella växter
Time and place
10 okt. 2020 10:00 – 11 okt. 2020 15:00
Samernas utbildningscentrum, Borgargatan 2, 962 31 Jokkmokk, Sverige
About
Sámij åhpadusguovdásj / Samernas Utbildningscenter anordnar denna kurs.
Under kursen får du som deltagare lära dig att plocka och förädla vilda örter och bär från fjäll, skog, myr och äng i Sápmi.
Kursen omfattar 13 timmar, fördelade på 2 dagar under en helgkurs.
Kursinnehåll: Kursen innehåller kunskap om ansvarsfullt plockande: redskap, hygien, allemansrätt. En fördjupning i kunskap om bevarandet av växter: torkning, konservering och frysning. Vi tittar på olika sätt att vidareförädla bären och örterna och använda i matlagning, bakning och som smaksättning.
För att kursen ska få så bra resultat som möjligt för deltagande är det fördelaktigt att du gjort förarbetet med att plocka växter och bär själv under sommarsäsongen.
Plocka det som du är nyfiken på att lära dig mer om!
Förslag till sådant som kan vara av vikt att plocka/skörda: Bär såsom blåbär, lingon, hallon, hjortron, kråkbär, rönnbär, odon, häggbär, enbär.
Örter såsom juobmu (plockas med fördel innan midsommar), fjällkvanne/båsskå, tolta/jierjjá, björklöv, nässlor, ormrot, tall- och granskott, älgörts- och rallarrosblommor.
Hur du tar hand om det du plockar till kursen: Bären fryses in, men torka i första hand odon och enbär. Prova även att torka några rönnbär, blåbär, lingon och hallon.
Örter som ängssyra, tolta, nässlor förvälls i hett vatten innan de fryses in. Nässlor kan också torkas. Kvanne kan man frysa in (stjälkar och blad för sig skurna i mindre bitar) som de är eller torka bladen. Björklöv torkas enklast. De plockas när de är små och helst lite klibbiga. Tall- och granskott fryses efter rensning (ta bort bruna skaldelar). ”Groddarna” från ormrot kan frysas eller torkas. Blommorna från älgört och rallarros kan frysas. Älgörtsblommor kan också torkas i knippen.
Under kursen tillagar vi det som samlats in under sommaren, på olika sätt. Vi experimenterar och testar nya men beprövade recept och vi provar även lite traditionell tillagning.
Ni går hem med mer kunskap och några recept.
Plats och lokal: Kök och matsal vid Sámij åhpadusguovdásj i Jokkmokk.
Datum: 10-11 oktober 2020
Antal kursdeltagare: 8-18 personer. Vid för få anmälda kan kursen ställas in.
Upplägg: Eget arbete under sommaren 2020. Kursen är totalt 2 dagar. Lördag 10/10 kl 10-17, söndag 11/10 kl 9-15.
Sista ansökningsdag: 23 augusti (kan öppnas för eventuell sen anmälan).
Material:
Anteckningsblock och pennor.
Kläder efter väder för exkursionerna. Förkläde och inomhusskor till matlagningen.
Vid fler frågor, ta kontakt med Eva Gunnare på telefon 072-234 89 88, eller mail eva@eolapland.se
Kursavgift:
1200:-
Boende: Rum finns att hyra till studentpriser hos Sámij åhpadusguovdásj.Följ med på en kurs om vilda växter i norr till mat, krydda och annan nytta. Förvandla det vilda till goda, smakrika produkter. Fokus ligger på gamla traditioner samt nytänk och arrangeras av Sametinget främst för samiska entreprenörer.